Трибунал ООН розгляне дії Росії у Криму

18:01, 23.12.2016
Трибунал ООН розгляне дії Росії у Криму

Організація об’єднаних націй сформувала трибунал, який розпочне розгляд арбітражного провадження проти Росії на початку 2017 року. Позов подала Україна через порушення Росією Конвенції ООН з морського права.

 

Про це на своїй сторінці у Facebook написав Президент Петро Порошенко у п’ятницю.

 

«Україна готова довести в арбітражі, що агресор зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях та на континентальному шельфі у прилеглих до Автономної Республіки Крим морських зонах», - написав глава держави.

 

За його словами, арбітражний трибунал ООН сформовано 22 грудня. Порошенко нагадує, що у вересні 2016 року доручив МЗС України ініціювати спір щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права.

 

Нагадаємо, що у позові Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави та зобов’язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення і гарантії їх неповторення та відшкодувати Україні всі завдані Російською Федерацією збитки.

 

Зокрема у позові зазначається, що від початку незаконної агресії Росії у Криму, права України у цих зонах були порушені та узурповані державою-агресором.

 

Україна прагне припинення Російською Федерацією порушень положень Конвенції, а також захисту своїх прав у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці, включаючи права України на природні ресурси континентального шельфу Криму, які належать українському народу», - зазначають в МЗС України.