Туреччина не визнає анексію Криму задля дружби з Росією

15:42, 09.01.2017
Туреччина не визнає анексію Криму задля дружби з Росією

Мевлют Чавушоглу зробив кілька різких заяв.

Туреччина не переглядатиме свою офіційну позицію щодо конфлікту в Україні й анексії її земель, незважаючи на важливість співпраці Анкари з Москвою.

 

Про це заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу на IX Конференції послів в Анкарі у понеділок, передає турецьке агентство «Анадолу».

 

«Ми підтримуємо територіальну цілісність України і Грузії. Ми не визнаємо анексію земель України», - заявив пан Чавушоглу.

 

Міністр підкреслив, що діалог та взаємодія із Москвою допоможе у врегулюванні багатьох конфліктів, зокрема, щодо сирійського питання.

 

За його словами, наразі в Туреччині перебувають 2,8 млн. сирійських біженців, на підтримку яких Анкара направила мільярди доларів. При цьому, Анкара робить кроки з ліквідації загрози тероризму з сирійської території.

 

«Туреччина продовжить активно підтримувати територіальну і політичну цілісність Сирії», - підкреслив Мевлют Чавушоглу.

 

І додав, що загибель посла Росії в Анкарі є спільною втратою і болем народів Туреччини та Росії.

 

Крім того, торкаючись відносин з США, міністр зазначив, що Туреччина сподівається, що США за президента Дональда Трампа «не повторять допущені в попередній період помилки» адміністрації Барака Обами.

 

Чавушоглу уточнив, що Туреччина розраховує на екстрадицію зі США Фетуллаха Ґюлена, якого влада вважає організатором спроби держперевороту в липні 2016 року.

 

Торкаючись взаємин з Європейським союзом, міністр закордонних справ висловив думку, що без участі Анкари будь-які кроки ЄС будуть неповними.

 

За його словами, позиція Євросоюзу негативно вплинула на врегулювання кіпрського конфлікту.

 

«Не можна було приймати до складу Євросоюзу лише одну з громад острова. Даний крок позначився на врегулювання конфлікту», - вважає міністр МЗС Туреччини.

 

Нагадаємо, що Туреччина домовилася із Росією про перемир’я в Сирії.

 

Це сталося невдовзі після того, як в Анкарі було розстріляно російського посла Андрія Карлова.