Українка Христя Фріланд очолила МЗС Канади

01:02, 11.01.2017
Українка Христя Фріланд очолила МЗС Канади

Христя Фріланд добре говорить українською.

Міністерство закордонних справ Канади очолила українка за походженням Христя Фріланд, яка раніше обіймала посаду міністра міжнародної торгівлі.

Згідно з рішенням прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, яке було оголошено в четвер увечері, Фріланд змінила Стефана Діона, який очолював МЗС Канади з 2015 року.

Христя Фріланд народилася в канадському місті Піс-Рівер в провінції Альберта, але її мати, Галина Хом'як-Фріланд, є українкою за походженням.

Фріланд починала кар'єру як журналістка, працювала в якості стрингера Financial Times, The Washington Post, The Economist і в Україні. Потім займала різні редакторські посади в виданнях Financial Times, Globe and Mail і Thomson Reuters.

Згодом вона оголосила про намір балотуватися на виборах до парламенут Канади від Ліберальної партії. Вона виграла внутрішньопартійні праймеріз 15 вересня 2013 року і була обрана до парламенту 25 листопада.

Христя Фріланд неодноразово була в Києві і добре знає українські політичні реалії.

З 2014 року Фріланд заборонений в'їзд до Росії - це була відповідь Кремля на санкції Канади у зв'язку з ситуацією в Україні.