Віктор Пінчук пояснив російською мовою свій болючий компроміс з Росією

16:50, 13.01.2017
Віктор Пінчук пояснив російською мовою свій болючий компроміс з Росією

Віктор Пінчук не сказав нічого нового про Крим і Донбас.

Мільярдер Віктор Пінчук нарешті відреагував на обурення українського суспільства і політикуму щодо запропонованого ним «болючий компроміс» з Росією, який багато хто спийняв, як капітуляцію перед агресором.

 

Про це йдеться у колонці Пінчука «Без назви», розміщенній на сайті видання «Українська правда» у п’ятницю.

 

Зазначимо, що мільярдер відповів на критику рівно через 15 днів після того, як у виданні «Wall Street Journal» було оприлюднено його позицію англійською щодо «компромісу» з Росією. Нову статтю він написав вже російською мовою.

 

«Моя колонка у «Wall Street Journal» активно обговорюється, і я хочу відреагувати. Не відмовляюся від своїх тез, хочу лише пояснити їх. Тим більше, що під час обговорення мені приписують те, чого я не казав», - написав пан Пінчук.

 

Мовляв, редактори скоротили оригінальний текст статті в інтересах американського читача.

 

Відтак, мільярдер наголошує, що Євросоюз зараз має великі проблеми, тому «українське питання» може стати елементом великої геополітичної угоди», можливо без участі самої України.

 

При цьому, Пінчук наголошує, що хоче бачити Україну членом Євросоюзу, а тим, хто звинувачує його у «закликах відмовитися від перспективи членства», закидає неуважне читання його статті.

 

«Громадяни України власною кров’ю добилися асоціації з Євросоюзом, зробили однозначний європейський вибір. Але разом із тим, подобається нам це чи ні, сам ЄС опинився у системній кризі. І нам доведеться до неї адаптуватися», - пише він.

 

І додає: «Розбудова України за європейськими стандартами діаметрально роходиться з російськими мріями про нас, як про failed state (держава, що не відбулася). Тут – жодних компромісів з Росією».

 

Пан Пінчук також вказує, що бажав би, щоб Україна була членом НАТО. Але вказує, що вірогідність такого вступу до Північноатлантичного альянсу нарпазі дорівнює нулю. Мовляв, більшість членів НАТО не бажають війни з Росією, яка може перерости у третю світову.

 

Тому мільярдер пропонує підвищувати власну обороноздатність, а також відмовитися від намірів наполягати на вступі до НАТО у середньостроковій перспективі в обмін на гарантовану Заходом безпеку.

 

Щодо Криму Віктор Пінчук стверджує, що він не писав про готовність віддати півострів і відмовитися від принципу територіальної цілісності. Утім, окремі претензії він нібито «сприймає з відчуттям провини».

 

«Маю на увазі гостру реакцію кримських татар та інших громадян України. Для них питання «коли повернеться Крим» – не геополітичне рівняння, а реальні страждання від окупації або рана від втрати Батьківщини. Мені варто було це враховувати, підбираючи слова», - вибачається автор.

 

Пінчук запрошує усіх бажаючих, зокрема, кримськотатарських діячів, до обговорення шляхів повернення Криму. І обіцяє надати для цього панелі міжнародних форумів і медіа.

 

«Тим не менше: Україна страждає від війни. Крим і Донбас окуповані. Але це різні частини однієї великої проблеми – і вирішення однієї не повинно заважати вирішенню іншої. І головне: на Донбасі все ще л’ється кров. І це потрібно спинити. Тут ми маємо піти на компроміс», - переконаний бізнесмен.

 

На його думку, лише у базовому питанні щодо належності Криму не може бути компромісів: Крим – український. Анексія – незаконна. Окупація – тимчасова».

 

Щодо Донбасу він надає перевагу мирному вирішенню. Якому саме? На переконання Пінчука, останнє слово за суспільством, бо «такі трагедії починаютьлюди і завершують люди».

 

«Ті, хто воює на Донбасі або посилає туди синів повинні мати вирішальний голос», - вважає мільярдер.  

 

За його словами, «у кінцевому підсумку важливо, що про наш час напишуть через 20-30 років у підручниках новітньої історії, у тому числі, хто зрадив, хто капітулював, хто помилився» тощо.

 

«Абсолютно важилвим є те, як виглядатиме наша країна у підручнику з географії і що там буде написано про чисельність насеолення – збільшилося воно чи зменшилося. І якщо зменшилося, то чому», - зазначає наприкінці Віктор Пінчук.

 

Як повідомляла «УМ», політиків, експертів і журналістів украй обурили попередні  пропозиції мільярдера Віктора Пінчука піти на «болючі компроміси» з Росією, відмовитися від перспективи членства в Євросоюзі й НАТО та провести вибори на окупованій частині Донбасу ще до її звільнення.

 

У своїй попередній статті Пінчук також пропонував провести місцеві вибори на окупованій частині Донбасу ще до її звільнення.

 

Нагадаємо, що Віктор Пінчук є зятем другого президента України Леоніда Кучми, який є представником України у Тристоронній контактній групі на переговораху у Мінську.