Убивство Дениса Вороненкова: хто і за що застрелив російського депутата на Хрещатику

15:07, 23.03.2017
Убивство Дениса Вороненкова: хто і за що застрелив російського депутата на Хрещатику

(Денис Вороненков втік до України разом з дружиною Марією Максаковою.)

Генпрокуратура і Нацполіція наголошують на російському сліді у справі щодо вбивства колишнього депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова в центрі Києва у четвер. Тим більше, що він був надважливим свідком усправі щодо державної зради Януковича.

 

Тоді як Кремль, вочевидь, наголошуватиме на кримінальній версії вбивства, оскільки Вороненкова в Росії звинувачували у шахрайстві.

 

Путін замовив через справу Януковича?

 

Отже Генпрокурор Юрій Луценко вважає, що колишнього депутата Держдуми Росії і важливого свідка у справі Януковича Дениса Вороненкова вбито на замовлення президента Росії Володимира Путіна.

 

Тоді як сам Путін і його речник Дмитро Пєсков наразі ніяк не прокоментували вбивство російського політика в центрі Києва у четвер.

 

«Немає, що коментувати, це не наша тема», - коротко заявив пан Пєсков і лише повідомив, що Путіну вже доповіли про вбивство Вороненкова.

 

Натомість Генпрокурор Луценко дотримується іншої думки.

 

"Цинічне вбивство одного із свідків, що проходить по справі держзради колишнього президента Януковича. Серед білого дня в центрі Києва був застрелений колишній депутат Держдуми Росії Денис Вороненков, який надав слідчим військової прокуратури надважливі покази по справі. Це була звична для Кремля показова страта свідка", - написав Генпрокурор у Facebook.

 

За його словами, пан Вороненков є не єдиним свідком з числа російських високопосадовців у справі проти Януковича, тим більше, що вбитий дав покази проти Януковича під письмовий протокол.

 

Не дивно, що серед версій убивства Дениса Вороненкова правоохоронці першочергово розглядають дії Росії.

 

"На сьогоднішній момент ми, враховуючи особу загиблого, серед першочергових версій розглядаємо якраз дії Російської Федерації, спрямовані на знищення цієї особи як такої, що давала важливі покази і відігравала ключову роль в процесах, які відбувалися в Україні", – зазначив заступник глави Національної поліції Олександр Вакуленко.

 

І додав, що правоохоронці наразі з’ясовують всі обставини події. Більш детальну інформацію у Нацполіції обіцяють повідомити після оперативного відпрацювання місця пригоди і аналізу першочергової оперативної і слідчої інформації.

 

Тоді як інший колишній депутат Думи Ілля Пономарьов, до якого на зустріч поспішав Вороненков, вважає, що до його вбивства причетні російські генерали з ФСБ і МВС. Оскільки Вороненков був добре обізнаний у їхніх корупційних потоках і планував займатися розслідуванням російських корупційних справ після переїзду в Україну. 

 

Втік до України з дружиною і заговорив

 

Зауважимо, що колишній депутат Держдуми Росії від Комуністичної партії Денис Вороненков у жовтні 2016 року переїхав жити до Києва і дав свідчення у справі державної зради Віктора Януковича. Депутатом Держдуми він став у 2011 році і провів в парламенті Росії лише одне скликання.

 

Його дружина, оперна співачка і колишній депутат від "Єдиної Росії" Марія Максакова разом з ним переїхала в Україну. 

 

Як повідомляють російські ЗМІ, депутат був фігурантом як мінімум двох кримінальних справ в Росії: його підозрювали в рейдерському захопленні будівлі в Москві і хабарництві. Проте позбавити депутатського імунітету Вороненкова не змогли.

 

У грудні 2016 року Вороненков отримав українське громадянство, оскільки нібито мав близьких родичів в Україні.

 

В інтерв'ю українським ЗМІ Вороненков заявляв, що у 2014 році не голосував за анексію Криму, оскільки його не було в залі і хтось скористався його депутатською карткою. Генпрокуратура України обіцяла перевірити цей факт.

 

Після того, як Вороненков разом з іншим колишнім депутатом Держдуми Іллею Пономарьовим дав свідчення у справі Януковича, зокрема, щодо того, як у Думі планували ввести війська в Україну на прохання Януковича, в Росії проти нього порушили кримінальну справу.

 

3 березня слідчий комітет Росії попросив Басманний суд заочно заарештувати Вороненкова, якого в РФ звинувачують у шахрайстві.

 

Дещо раніше, 20 лютого у Нью-Йорку загадково помер постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін. Згідно із матеріалами Генпрокуратури України, Чуркін був одним із головних свідків у справі держзради Віктора Януковича, адже зачитував його заяву про введення військ під час засідання ООН.

 

23 березня Вороненкова застрелив у центрі Києва кілер, але пораненому охоронцю колишнього депутата Думи вдалося підстрелити вбивцю.

 

Завдяки цьому, кілеру не вдалося втекти. Його госпіталізовано разом із охоронцем. Нападник перебуває під охороною поліції.