Росія готується до тривалої війни з Україною

15:02, 03.04.2017
Росія готується до тривалої війни з Україною

Володимир Путін може зважитися на розв'язання широкомасштабної війни перед виборами у 2018 році.

Росія поставила за мету підготуватися до тривалої широкомасштабної війни з Україною вже найближчим часом. Останні дії Росії вказують на можливий початок нового етапу російської військової загрози не лише Україні, але й Білорусі, країнам Балтії чи навіть Кавказу.

 

Про це написав експерт Американської ради із закордонної політики Стівен Бланк у статті для Atlantic Council.

 

Експерт зауважує, що протягом 2016 року Росія створила 25 нових дивізій і 15 бригад, при цьому збільшивши кількість військових лише на 10 тисяч осіб.

 

На його думку, це може означати, що Росія ставить за мету підготуватися до тривалої широкомасштабної війни, використовуючи радянську модель, згідно з якою, регулярна армія складалася лише з частин, які утворювали її "кістяк".

 

«Повноцінно особовий склад набирався тільки у ході масової мобілізації. На те, що російська влада розглядає таку мобілізацію, вказують військові навчання "Кавказ-2016" й інші торішні маневри, в ході яких Москва мобілізувала сили МВС, банки платили солдатські зарплати, а лікарні розгортали польові госпіталі. До навчань були залучені й регіональні цивільні адміністрації», - пише пан Бланк.

 

Експерт звертає увагу на те, що в 2016-2017 роках Москва створила першу Гвардійську танкову армію, 40-у і 8-у армії, штабом для яких став Ростов біля самих кордонів України.

 

«Також звідси вони можуть зручно вдарити по країнах на Кавказі, якщо буде потрібно, або проводити авіаудари на Близькому Сході. Більш того, будь-яка з цих армій може бути швидко перекинута в Білорусь, якщо її уряд не зможе або не захоче придушувати черговий протест», - йдеться у публікації  Atlantic Council.

 

До того ж, Росія створила чотири нові дивізії: 150-у дивізію в Ростові, 10-у дивізію і 3-ю механізовану дивізію у Воронежі, а також 144 мотострілецьку дивізію поблизу Смоленська.

 

Таким чином, всі вони розміщені неподалік від кордону України. Крім цього, штаб 20-ї російської армії перенесений ближче до України: з околиць Москви до Воронежа. А три мотострілецькі бригади, які раніше базувалися глибоко всередині Росії, ближче до Казахстану, тепер передислоковані на захід країни.

 

«Вони будуть базуватися в Бєлгороді, Брянську і Воронежі, які розташовані менш ніж за 50 кілометрів від України. Свіжі розгортання російських сил ще більше турбують. 8 березня Москва оголосила, що пріоритетом для російського військового флоту стане побудова кораблів, здатних нести десантні війська. Вони запросто можуть бути використані проти України, балканських країн, на Кавказі або на Близькому Сході», - наголошує Стівен Бланк.

 

Тим більше, що 24 березня спостерігачі виявили десятки російських танків, які прямували в Покровське на півдні Ростовської області поблизу України.

 

Не вщухають і кібератаки: український уряд підрахував, що з листопада до грудня 2016 року Росія влаштувала 6,5 тисяч кібератак проти різних українських відомств, зокрема міністерства фінансів та оборони. Також російські хакери постійно намагаються проникнути в мережі компаній, які займаються енергетичним забезпеченням в Україні.

 

"Всі ці дії разом з призначеними на серпень-вересень навчаннями "Захід 2017", які пройдуть у Білорусі, посилюють страхи перед новим вторгненням в Україну, Білорусь або навіть на Кавказ, спираючись на всі останні російські дії і розгортання військ. Більш того, у внутрішній політиці у Путіна скоротився простір для маневру, а економічні реформи малоймовірні. До того ж, армії не вистачає людей, а російський військовий бюджет, ймовірно, досяг свого ліміту можливостей", - йдеться у статті.

 

На думку Бланка, Путін може зважитися на розв'язання широкомасштабної війни найближчим часом, щоб посилити націоналістичні настрої в Росії перед виборами 2018 року. Тому в України і Білорусі є причини нервувати.