Європарламент відмінив візи для громадян України

13:29, 06.04.2017
Європарламент відмінив візи для громадян України

Історичне рішення: Україна отримала безвізовий режим з Європою

Європейський парламент на голосуванні у четвер, 6 квітня, висловився за відміну віз для України.

Більшість депутатів підтримали проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги.

"За" проголосував 521 депутат, "проти" - 75, а "утрималися" 36 депутатів.

Як повідомляє "Європейська правда", голосування відбулося під час другої частини пленарної сесії ЄП.

Представники ключових фракцій ЄП (ЄНП, соціал-демократи, АЛДЕ, "зелені", консерватори) заявили, що Україна, на їх думку, "заслуговує на скасування віз".

В той же час, представники праворадикальних фракцій виступили проти схвалення даного рішення.

Європейські депутати заявляють, що таким рішенням підтвердили успіхи України на шляху реформ та євроінтеграції.

Далі, за процедурою, це рішення має затвердити Рада Євросоюзу. Документ також повинні підписати у травні президент Європарламенту та головуючий у Раді ЄС представник Мальти. Рішення набуде чинності на 20-й день після опублікування.

Основний раунд дебатів у Європарламенті відбувся у середу, 5 квітня. Тоді більшість депутатів схвально відгукнулося про відміну віз для українців.

9 березня профільний комітет Європарламенту затвердив безвізовий режим для України. Тоді а відповідне рішення проголосувало 39 членів комітету, 1 утримався і 4 висловилися проти такого рішення.

У середині березня Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі прогнозував, що безвізовий режим України з Європейським Союзом набуде чинності до кінця червня.

Варто зазначити, що Європарламент відмінив лише короткострокові візи для туристичних поїздок, а для роботи, навчання або постійного проживання українцям потрібно буде отримувати спеціальні дозволи.

При цьому, українцям потрібно отримати біометричний паспорт, у документах старого зразка має все-одно стояти дозвіл від посольства європейської країни.