У Австрії затягують екстрадицію Дмитра Фірташа до США

19:34, 25.04.2017
У Австрії затягують екстрадицію Дмитра Фірташа до США

Австрійський суд досі не розглянув питання екстрадиції Дмитра Фірташа.

Через формальні вимоги австрійського суду досі лишається не розглянутим ордер на арешт Дмитра Фірташа, виданий Іспанією. Це затягує екстрадицію українського мільярдера до США.

 

Про це повідомляє DW   у вівторок.

 

"Іноді здається, що сага про екстрадицію Дмитра Фірташа не завершиться ніколи. Український мільярдер вже встиг пустити коріння у Відні, перебравшись з готелю до імпозантної вілли неподалік від імператорського палацу Шенбрунн. Кілька місяців тому, після трирічної юридичної епопеї, здавалося, що віденський етап у житті олігарха добігає кінця. Ще 21 лютого Вищий земельний суд у кримінальних справах виніс остаточне рішення за апеляцією прокуратури: екстрадицію Фірташа до США, де його звинувачують у корупції, дозволити", - йдеться в публікації.

 

Утім, зазначає видання, карти сплутав ордер на арешт Дмитра Фірташа, виданий Іспанією.

 

"Формально міністр юстиції Австрії тепер має дочекатися завершення розгляду іспанського запиту, перш ніж визначитися, кому ж видавати українського олігарха. Рішення про екстрадицію до Іспанії також має ухвалити суд. На це у нього, відповідно до закону, є не більше 60 днів. Цей термін сплив 25 квітня", - зазначають журналісти.

 

Утім, як повідомили DW у Земельному суді Відня у кримінальних справах, досі навіть не призначено дату розгляду питання про видачу Фірташа Іспанії.

 

"Перед Великодніми святами суддя-доповідач відправив до Іспанії прохання доповнити ордер про арешт даними, яких бракує", - повідомила суддя, яка відповідає за контакти зі ЗМІ.

 

Тобто у Відні дають зрозуміти, що засідання у справі Фірташа відбудеться ще не скоро.

 

Затримка у розгляді цього питання, утім, є доволі несподіваною. Адже видати підозрюваного Іспанії значно простіше, ніж, скажімо, США.

 

"Достатньо, аби надані іспанськими правоохоронцями супровідні документи хоча б у загальних рисах зрозуміло пояснювали суть звинувачень", - пояснив у розмові з DW професор кримінального права Університету Зальцбурга Губерт Гінтергофер.

 

Тим часом інший підозрюваний у відмиванні коштів в Іспанії - український бізнесмен сирійського походження Харес Юссеф - не виконав свої зобов’язання перед судом у Відні: добровільно постати перед іспанським судом до 20 квітня для з'ясування обставин і обрання запобіжного заходу.

 

Як повідомив адвокат Юссефа Клаус Айнедтер, його підзахисний "домовився з іспанським суддею про участь у судовому засіданні у середині травня". Що буде давньому другу і можливому подільнику Дмитра Фірташа за те, що він не виконав зобов'язання перед судом, у Відні сказати не змогли.

 

Таким чином, абсолютно неможливо прогнозувати, коли ж буде розглянуто іспанський ордер щодо Фірташа і Юссефа.

 

Тим часом Deutsche Welle вдалося з’ясувати, що іспанська і американська справи проти українського олігарха пов’язані між собою. Як випливає з документів Вищого земельного суду Відня у кримінальних справах, розслідування проти Дмитра Фірташа в Іспанії за підозрою у відмиванні грошей розпочалися після запиту США про надання правової допомоги.

 

В обґрунтуванні рішення віденського апеляційного суду про допустимість екстрадиції Фірташа до США, яке є у розпорядженні DW, судді посилаються на отримані з Іспанії документи у справі українського олігарха. З них випливає, що американці, крім підозри у підкупі Фірташем чиновників в Індії, розслідують справу про підкуп ним та іншими учасниками імовірного злочинного угруповання в Іспанії чиновників в Україні.

 

"У разі якщо віденський суд рано чи пізно таки підтвердить іспанський ордер на арешт Дмитра Фірташа, міністр юстиції Австрії має вирішити, якій саме країні передавати українця. Утім зустрічі з американським правосуддям йому, олігарху, схоже, все одно не уникнути. Навіть якщо іспанський суд виправдає олігарха у справі про можливе відмивання грошей, Фірташ може бути заарештований в Іспанії за запитом США", - зазначається в публікації.