Макрон переміг Ле Пен на виборах у Франції

01:59, 08.05.2017
Макрон переміг Ле Пен на виборах у Франції

Еммануеля Макрона вітають з перемогою світові лідери.

Лідер центристського руху «Вперед!» Еммануель Макрон упевнено переміг лідерку праворадикальної партії «Національний фронт» Марін Ле Пен під час другого туру виборів президента Франції в неділю.

 

Ле Пен вже визнала свою поразку і привітала Макрона з перемогою телефоном. І додала: "Бажаю йому успіху у боротьбі з величезними викликами, які чекають на нього".

 

Наразі перемогу Макрона засвдчують дані екзит-полів на виборах президента Франції, оприлюднені низкою ЗМІ Франції після 20:00 в неділю. Офіційні підсумки голосування оголосять 11 травня.

 

Зокрема, Le Monde наводить дані опитування, проведеного Ipsos, згідно якого Макрон набрав 65.1% голосів тих виборців, які виявилися готовий оголосити про свій вибір на виході з виборчої дільниці.

 

Марін Ле Пен отримала 34,9% голосів, що є рекордним результатом для праворадикальної партії "Національний фронт", однак означає, що вона програла у боротьбі за президентське крісло.

 

Відтак, 39-річний Макрон стане наймолодшим президентом Франції за всю історію. Крім того, він стане першим президентом, який не належав до двох основних партій з моменту заснування сучасної республіки 1958 року.

 

Цікаво, що за даними штабу Макрона, переможець провів теплу телефонну розмову з пані Ле Пен. Вона ж у своїй промові подякувала 11 мільйонам людей, які проголосували за неї.

 

«Перемога Макрона - найвидатніша історія успіху людини, яка три роки тому була абсолютно невідома французькій публіці. Цю перемогу він здобув завдяки простій впевненості в собі й енергії», - зазначає агенція ВВС.

 

Чинний президент Франції Франсуа Олланд у телефонній розмові "тепло привітав" Емануеля Макрона з перемогою.

 

Пана Макрона вже привітали окремі лідери свтових держав. Зокрема, президент США Дональд Трамп привітав його з «великою перемогою як наступного президента Франції» і додав, що з нетерпінням очікує можливості працювати з ним.

 

Тоді як канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала Еммануеля Макрона, оцінила його вступ у боротьбу "за єдиний і космополітичний Євросоюз", а рішення французьких виборців назвала визнанням їх відданості Європі.

 

Переможця привітав і Президент України Петро Порошенко, який розраховує на ефективну роботу "нормандської четвірки" після обрання Емануеля Макрона на посаду президента Франції.

 

"З цією перемогою Україна здобула надійного союзника у Нормандському форматі, в боротьбі за відновлення суверенітету і територіальної цілісності", - написав глава держави у Facebook.

 

Порошенко також подякував переможцю виборів за "безкомпромісну підтримку України в умовах російської агресії". На його думку, поразка ультраправої Ле Пен стала також перемогою всієї Європи.

 

Зауважимо, що переможець президентських виборів у Франції Еммануель Макрон вважається лояльним до України й, на відміну від суперниці Марін Ле Пен, робив досить різкі заяви стосовно Росії та її ролі у конфлікті на Донбасі. Він став справжньою «темною конячкою» виборчих перегонів і зумів вийти в лідери виборчої кампанії в останні місяці перед голосуванням. На фініші перегонів за нього агітували майже всі ключові політичні сили у Франції, які остерігались перемоги радикальних націоналістів на чолі з Марін Ле Пен.