Порошенко вважає акцію «Безсмертний полк» спекуляцією Кремля на мертвих

14:36, 09.05.2017
Порошенко вважає акцію «Безсмертний полк» спекуляцією Кремля на мертвих

Президент Порошенко під час спілкування з ветеранами 9 травня 2017 року. (Фото прес-служби Президента України)

Президент України Петро Порошенко вважає проросійську акцію «Безсмертний полк» спекуляцією на мертвих, придуманою у Кремлі.

 

Про це глава держави заявив під час урочистостей до Дня Перемоги у Києві у вівторок.

 

"Сьогодні у Москві під час акції "Безсмертний полк" пообіцяли нести портрети російських бойовиків, яких послали на Донбас вбивати українців; які з мечем до нас прийшли, а тому від меча і загинули. От це і є справжній символ так званої дружби, "дружби" у великих і лукавих лапках", – сказав Президент України.

 

І додав: "Акція "Безсмертний полк" – взірець витонченої політичної спекуляції на почуттях людей. Хотілося б, щоб це почули ті українці, які повірили в щирість її організаторів. Адже в Москві придумали її насправді не для того, щоб вшанувати пам’ять захисників, а для того, щоб російській експансії в сусідні країни допомагали не лише живі".

 

Петро Порошенко також у чергове наголосив, що українці є повноправними учасниками перемоги над нацизмом, хоча Росія намагається приписати лише собі перемогу у Другій світовій війні.

 

"Ми, українці, є повноправними учасниками перемоги над нацизмом. Гіркі спогади про ті роки не полишають нас, дбайливо передаються з покоління у покоління. Свято це є і буде, але ми більше не станемо відзначати його за московським сценарієм", – наголосив Президент.

 

За його словами, "Друга світова війна закінчилася 72 роки тому, а Кремль все ще поривається командувати Україною, неначе чотирма українськими фронтами 40-х років минулого століття".

 

"Ми категорично відкидаємо спроби Москви використовувати перемогу над нацизмом в Другій світовій війні для задоволення її реваншистських, імперських та експансіоністських потреб", – зауважив пан Порошенко.