Путін похвалив Порошенка за «Прощай немытая Россия»

16:44, 15.06.2017
Путін похвалив Порошенка за «Прощай немытая Россия»

Володимира Путіна зачепила цитата про "немиту Росію".

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що не бачив виступу Президента України, коли той цитував російського поета Михайла Лермонтова, але порадив Петру Порошенку бути "насторожі" з "блакитними мундирами" Європейського союзу.

 

Про це Путін сказав під час щорічної «прямої лінії» в четвер.

 

"Я не бачив цього виступу, але мені вчора про це сказали. Це говорить про те, що він знає російську класику, цікавиться російською літературою. За це похвалю", – сказав президент Росії.

 

При цьому Путін додав, що Порошенко цитував Лермонтова не в повному обсязі (йдеться про рядки «Прощай немытая Россия»), і процитував наступні рядки вірша:

 

«Быть может, за стеной Кавказа

Сокроюсь от твоих пашей,

От их всевидящего глаза,

От их всеслышащих ушей».

 

"Лермонтов - якщо це був він - написав ці вірші в 1841 або 1842 році приблизно, коли їхав на Кавказ. У цей момент області, які зараз вважаються областями України, були областями Росії. Так що тут особливо ніс немає чого задирати", - нахабно заявив Путін.

 

І додав щодо Лермонтова: "Він просто переїжджав в іншу частину Російської імперії, нікуди не виїжджав. Може, Петро Олексійович таким чином подає нам сигнал, що він теж нікуди не збирається. Просто робить це тонко, з озиранням на ура-патріотів або справжніх націоналістів - придурків".

 

Господар Кремля продовжив знущальну риторику: «Швидше за все Порошенко хотів показати своїм виборцям, що виконує дані обіцянки, робить цивілізаційний вибір, веде країну до Європи, але "блакитних мундирів" у Європі більше, ніж в Росії».

 

При цьому, згадуючи слова класика про "немиту Росію", Путін порадив українському президенту "не розслаблятися і поглядати по сторонах". За його словами, "у багатьох людей в Україні можуть виникнути питання гігієнічного характеру" через низькі зарплати.

 

Серед іншого, російський президент заявив, що не буде жорстко відповідати Порошенкові нібито «з поваги до українського народу, загальної історії і спільної віри».

 

Проте Путін процитував Тараса Шевченка, тим самим засвідчивши, що до відповіді на це питання його готували заздалегідь: "Доборолась Україна до самого краю. Гірше ляха свої діти її розпинають".

 

Нагадаємо, 10 червня під час виступу на Європейській площі у Києві з нагоди набуття чинності безвізового режиму для українців з Євросоюзом Президент Порошенко оголосив про «остаточний розрив з Російською імперією нашої держави, розрив українського демократичного світу з авторитарним «русскім міром».

 

Він також процитував рядки відомого вірша Лермонтова:

 

"Прощай, немытая Россия, страна рабов, страна господ.

И вы, мундиры голубые, и ты, им преданный народ".