Петро Порошенко нагадав про неминучу відповідальність Росії за смерть 298 жертв МН17

12:55, 17.07.2017
Петро Порошенко нагадав про неминучу відповідальність Росії за смерть 298 жертв МН17

Терористи не соромилися позувати на обломках літака рейсу МН17, який вони збили

Президент України Петро Порошенко нагадав про неминучу відповідальність Росії за збитий поблизу Сніжного малазійський Боїнг рейсу МН17 до третьої річниці трагедії.

"Страшна трагедія, яка невимовним болем прозвучала в серцях рідних і близьких, в кожному з нас. У той день, як і тепер. Зухвалий злочин, якого могло і не статися, якби не російська агресія, російська установка і російська ракета, завезені з території Росії", - ідеться у повідемленні на Facebook Президента.

Петро Порошенко наголосив, що відповідальність і перед загиблими, і перед майбутніми поколіннями - довести агресору-терористу неминучість відповідальності за усі вчинені злочини.

"Саме тому, не вагаючись ані секунди, в перші дні після трагедії мною було прийнято рішення про передачу розслідування Нідерландам. Так само не вагаючись, відповідно до наданих мною повноважень, кілька днів тому ми підписали Угоду між Україною та Нідерландами, якою підтверджено обрання механізму притягнення до кримінальної відповідальності винних у цьому злочині", - пояснив він передачу іноземним спеціалістам прав на проведення об'єктивного розслідування.

Об'єктивне та неупереджене розслідування - наш спільний обов’язок перед пам’яттю тих, чиї биття сердець рівно три роки тому обірвала російська ракета, наголосив Петро Порошенко.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року на непідкотрольній Україні території був збитий Боїнг МН17, що виконував рейс Амстердам-Куалу-Лумпур.



Бойовики, відразу післа падіння літака, почали мародерства на місці аварії та розкрадали особисті речі жертв катастрофи.



Російська пропаганда намагалася переконати усіх, що вина за катастрофу лежить виключно на українських військових, чим викликала насмішки навіть у російського політика Олексія Навального.



Розслідування незалежних експертів із Bellingcat, які базуються на відкритих даних із інтернету, доводять - літак збили із російського "Бука", який був завезений на територію України, а потім терміново евакуйований назад. Наразі вдалося встановити не лише військову частину, до якої належить сметроносна зброя, але і супроводжуючих її.

СБУ неодноразово публікувала записи розмов терористів, які доводять, що вони причетні до катастрофи.