Порошенко закликав Путіна припинити криваву агресію проти України

16:13, 24.07.2017
Порошенко закликав Путіна припинити криваву агресію проти України

Останні дні липня стали найкривавішими на Донбасі у 2017 році.

Президент України Петро Порошенко закликав Росію негайно припинити агресивні дії і постачання зброї на окуповані території України під час телефонної конференції у “нормандському форматі” у понеділок.

 

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

 

У телефонній розмові в “нормандському форматі”, окрім Порошенка, брали участь президент Франції Еммануель Макрон, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президентом Росії Володимир Путін.

 

Співрозмовники заслухали доповідь голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурула Апакана та його заступника Олександра Хуга.

 

«Президент України назвав останні дні липня одними з найкривавіших у 2017 році і закликав Росію негайно припинити агресивні дії і постачання зброї на окуповані території», - йдеться у повідомленні.

 

Також зазначається, що співрозмовники відзначили “важливість повного припинення вогню, виведення важкого озброєння і проведення розведення сил з цілодобовим моніторингом ситуації СММ ОБСЄ”.

 

Порошенко також наголосив на важливості введення на Донбас миротворчої місії ООН. Він також вчергове підкреслив, що звільнення заручників блокує російська сторона, тоді як Україна наполягає на негайному звільненні всіх заручників, в тому числі тих, хто незаконно утримується на території Росії, зокрема Олега Сенцова та Романа Сущенка.

 

Президент Франції і канцлер Німеччини, у свою чергу, наголосили на неприпустимості будь-яких заяв, що підривають територіальну цілісність України, зокрема щодо створення так званої "Малоросії".

 

Під час двогодинної розмови було домовлено узгодити остаточні кроки щодо безпеки та продовжити роботу над дорожньою картою імплементації Мінських домовленостей.

 

Водночас, у Кремлі вкотре назвали війну на Донбасі "внутрішньоукраїнським конфліктом". Також російська сторона заявила про "серйозний збій з реалізацією мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року".

 

"Володимир Путін докладно, в деталях виклав російські підходи з усіх ключових положень згаданих домовленостей. Домовлено про подальші контакти, зокрема, на вищому рівні", - повідомила прес-служба президента Росії після телефонної  конференції.