В Україні визначили 120 переможців конкурсу до Верховного суду

21:28, 28.07.2017
В Україні визначили 120 переможців конкурсу до Верховного суду

Мантії верховного суду одягнуть 120 нових його членів

Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу до нового Верховного Суду України

Відповідне рішення комісія прийняла на засіданні в четвер, а рейтингові списки опубліковано на сайті ВККС.

До цього ВККС припинила участь у конкурсі деяких кандидатів, зокрема чинного голови Верховного Суду Ярослава Романюка, оскільки той звернувся до комісії з відповідною заявою у зв'язку з наміром подати у відставку.

"Серед переможців конкурсу ми бачимо професорів і викладачів вищих навчальних закладів, суддю-добровольця, який захищав Донецький аеропорт, правозахисників з досвідом роботи в Європейському суді з прав людини, адвокатів, які отримали освіту в провідних міжнародних університетах. Сподіваюся, що вже скоро вони стануть новими обличчями українського правосуддя", - зазначив голова ВККС Сергій Козьяков.

Нагадаємо: конкурс у Верховний Суд розпочався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися для участі в конкурсі 1436 особи, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 - до проходження кваліфікаційного оцінювання.

ВККС провела співбесіди в колегіях з 381 кандидатом.

За результатами конкурсного добору Вища кваліфікаційна комісія суддів направить до Вищої ради правосуддя рекомендації щодо призначення 120 кандидатів суддями відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду (адміністративного, господарського, кримінального та цивільного), по 30 суддів у кожному з перерахованих судів.

Після оголошення про завершення конкурсу та відбір кандидатів, Президент України Петро Порошенко записав окреме звернення, у якому наголосив, що такий масштабний конкурс в судовій системі відбувся вперше, а до змагань за посади залучили не лише людей із судової системи, але і правників, що ніколи не були суддями.