Меттіс радитиме керівництву США щодо летальної зброї для України (фото)

16:02, 24.08.2017
Меттіс радитиме керівництву США щодо летальної зброї для України (фото)

Джеймс Меттіс і Петро Порошенко після перемовин у Києві. (Фото прес-служби Президента України)

Міністр оборони США Джеймс Меттіс має намір дати певні рекомендації керівництву своєї країни щодо надання летальної зброї Україні.

 

Про це глава Пентагону заявив під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком в Києві у четвер.

 

"Якщо казати про летальне озброєння, ми розглядаємо це питання. Я зараз повернуся і з огляду на те, що побачив буду інформувати керівництво країни про дуже конкретні речі, які я буду рекомендувати", - зазначив пан Меттіс, водночас додавши, що суть його рекомендацій має конфіденційний характер.

 

 

Відповідаючи на репліку журналіста The New York Times про те, що адміністрація попереднього президента США Барака Обами стверджувала, що надання летального озброєння типу "Джавелін" може спровокувати Росію, міністр оборони США сказав: "Оборонна зброя не може нікого провокувати, вона може провокувати тільки агресора. А Україна не є агресором, вона б'ється на своїй території".

 

 

Джеймс Меттіс також заявив, що США будуть і надалі здійснювати тиск на Росію, щоб примусити її до виконання Мінських угод.

 

"Ми не приймаємо і ніколи не приймемо анексію Криму Російською Федерацією та підривання з боку Росії міжнародно визнаних кордонів", - підкреслив міністр оборони США.

 

Крім того, Меттіс заявив, що США очікує повної імплементації стандартів НАТО в реформуванні оборонного та безпекового сектору України: "Ми дуже підтримуємо українські зусилля, спрямовані на реформування оборонного та безпекового сектору відповідно до міжнародних стандартів, завдяки чому ЗСУ стають більш ефективними. Ми очікуємо повної імплементації стандартів НАТО".

 

 

У свою чергу, Петро Порошенко повідомив, що обговорив з главою Пентагону США Джеймсом Меттісом питання протидії агресії РФ та посилення міжнародної присутності на Донбасі.

 

За його словами, йдеться про можливе розгортання миротворчої місії ООН з мандатом Ради безпеки ООН в окремих районах Донецької та Луганської областей.

 

Також Президент України додав, що під час переговорів з Меттісом було порушено питання Криму: "Вдячний за чітку і незламну позицію у цьому питанні - Крим є, був і буде українським, і має бути повернутий Україні. Іншого способу припинити перетворення півострова на територію несвободи, військову базу не існує".

 

При цьому, глава держави відмовився коментувати постачання Україні летального озброєння від США та заявив, що задоволений ходом обговорення цього питання.

 

"Ми обговорювали зі  США усі сторони нашої співпраці, у т.ч. розширення Україною оборонних спроможностей, співпрацію у військово-технічній сфері. Ми домовилися, що у нас буде  дуже активний діалог щодо забезпечення оборонних можливостей України", - повідомив Порошенко.

 

І додав, що йдеться не лише про постачання летального озброєння, а й про засоби радіоелектронної боротьби, засоби, які збільшують ефективність дій ЗСУ  в оборонній сфері тощо.