У Швейцарії арештували півтонни золота Януковича

18:28, 04.09.2017
У Швейцарії арештували півтонни золота Януковича

Генпрокурор Луценко повідомив про золото Януковича у Миколаєві.

Більш ніж півтонни золота, вкраденого і вивезеного з України оточенням колишнього президента Віктора Януковича, знайдено і арештовано в банківських комірках правоохоронцями Швейцарії.

 

Про це заявив Генпрокурор Юрій Луценко під час брифінгу в Миколаєві у понеділок.

 

"Я не можу поки повідомляти, кому саме належить та комірка з золотом, аби не нашкодити інтересам слідства. Але можу підтвердити, що велика кількість золота знайдена в банківський комірках в Швейцарії, і належать людині, близькій до так званої "родини Януковича", - сказав Генпрокурор.

 

Пан Луценко також додав, що Генеральна прокуратура вживає заходи для арешту знайденого золота. В найближчий час він пообіцяв розповісти дедалі цієї справи.

 

У свою чергу, заступник Генпрокурора України Євген Єнін в інтерв'ю виданню Іnsider повідомив, що йдеться про більш ніж півтонни золота.

 

"Буквально кілька тижнів тому, в рамках співпраці з однією європейською країною, нами отримано інформацію про арешт великої партії золота, йдеться про більш ніж півтонни", - сказав пан Єнін, відповідаючи на запитання про вкрадені за часів режиму Януковича активи.

 

Загалом, за словами заступника Генпрокурора, загальна сума збитків, завдана режимом Януковича, становить близько 40 мільярдів доларів. З них 1,5 мільярда - заарештованих в Україні, вже повернуті до державної скарбниці, зазначив він.

 

Також Єнін сказав, що на сьогодні в різних юрисдикціях, переважно європейських, заарештовано активів оточення Януковича на суму в еквіваленті близько 200 млн доларів.

 

“Зарано казати, що нами втрачено всі можливості для знаходження інших активів, вкрадених режимом Януковича”, - додав заступник Генпрокурора.

 

Раніше Державна служба фінансового моніторингу України повідомляла, що за кордоном заблоковано активи колишніх чиновників часів Януковича на загальну суму 107,19 млн доларів, 15,87 млн євро і 135,01 млн швейцарських франків, зокрема, в таких країнах, як Австрія, Велика Британія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія і Нідерланди.