У Гаазі судитимуть підозрюваних у справі збитого літака МН17

20:30, 06.09.2017
У Гаазі судитимуть підозрюваних у справі збитого літака МН17

Справа катастрофи МН17 розглядатиметься у Гаазі, але не у Міжнародному суді ООН.

Судовий процес над підозрюваними у збитті літака "Малазійських авіаліній" рейсу МН17 відбудеться у суді міста Гаага.

 

Про це заявив міністр безпеки і юстиції Нідерландів Стеф Блок, виступаючи у парламенті, повідомляє NOS  у середу.

 

Раніше було досягнуто домовленості про те, що підсудні підлягатимуть кримінальному переслідуванню за законодавством Нідерландів.

 

"Гаазький суд є логічним вибором для цього процесу", - сказав пан Блок, додавши, що засідання, можливо, проводитимуться не в Гаазі, а в місці за межами міста.

 

Кримінальне розслідування обставин катастрофи все ще триває. Офіційно нікого ще не оголошували підозрюваними і не висували звинувачень.

 

Наразі усе ще не можна точно сказати, чи будуть підозрювані присутні в Гаазі.

 

"Я не гарантую, що це буде можливим, але ми зробимо все, що від нас залежить", - сказав пан Блок.

 

Підозрювані також можуть бути засуджені заочно.

 

Раніше Нідерланди хотіли б, щоб справу розглядав Міжнародний суд ООН, але на Раді безпеки ООН Росія застосувала право вето.

 

Нагадаємо, катастрофа літака Boeing-777 рейсу MH17 у небі над окупованою частиною Донбасу забрала життя 283 пасажирів та 15 членів екіпажу, в тому числі 80 дітей. Найбільше серед загиблих було громадян Нідерландів, Малайзії та Австралії.

 

Міжнародна команда з розслідування катастрофи літака прийшла до висновку, що лайнер був збитий ракетою, випущеної з підконтрольної бойовикам території Донбасу з ЗРК "Бук", доставленого з території Росії.

 

За офіційними даними слідства, встановлені імена 100 осіб, підозрюваних до причетності катастрофи літака "Малазійських авіаліній", їх буде названо до 2018 року.

 

5 червня 2017 року група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала на своєму сайті дослідження, яке підтверджує, що «Бук», яким було збито літак, є російським.

 

Країни-учасниці розслідування трагедії МН17 домовилися не створювати окремий трибунал і вирішили, що винні постануть перед судом Нідерландів. У Раді федерації РФ оголосили, що суд у Нідерландах щодо атаки на MH17 «не буде легітимним».

 

7 липня 2017 року Україна і Нідерланди підписали угоду про створення правових підстав для розгляду справи про катастрофу малайзійського «Боїнга».