Порошенко запропонував єднатися друзям деокупації Криму

11:38, 15.09.2017
Порошенко запропонував єднатися друзям деокупації Криму

Петро Порошенко під час виступу на YES у Києві. (Фото прес-служби Президента України)

Президент України Петро Порошенко пропонує об'єднати зусилля країнам, які виступають проти анексії Криму Російською Федерацією.

 

Про це Порошенко сказав у своєму виступі на початку зустрічі "Ялтинська європейська стратегія" (YES) у Києві у п’ятницю.

 

"Я запропонував розробити міжнародний механізм для відновлення українського суверенітету в Криму. Ми говорили про поступовий мирний спосіб витиснути Росію з Криму. І ми покладаємося на інструмент міжнародних правових санкцій – судів, арбітражів", – сказав глава держави.

 

Порошенко нагадав, що Генасамблея  ООН визнала Росію окупантом: "Ми маємо координовану й націлену підтримку наших партнерів у всьому світі. Я хотів би сьогодні запропонувати ідею створення міжнародних друзів деокупації Криму для того, щоб скоординувати спільні дії. Я планую обговорити цей почин докладно в Нью-Йорку на Генеральній асамблеї ООН".

 

На його думку, світ увійшов у нову фазу боротьби за світовий лад. «Якщо ми зазнаємо поразки, це означатиме, що світ стане інакшим, Європа стане інакшою. Це не буде світом демократії, якщо ми програємо цю битву», - наголосив Президент.

 

Глава держави пояснив, що «йдеться про поступове – мирне – витіснення Росії з Криму». Союзниками України на цьому шляху є інструменти міжнародного права, санкції, міжнародні суди і арбітражі, міжнародні платформи і моніторингові механізми – починаючи від ООН і закінчуючи ЮНЕСКО.

 

Президент також вважає, що «покликання України - стати східним кордоном європейської цивілізації, контрибутором європейської та світової безпеки».

 

"Те, що вас не вбиває, робить вас сильнішими" - ця фраза Ніцше, на мою думку, цілком відбиває суть того, що відбувається нині у геополітиці. Ми вже живемо в новому світі. Якщо хтось думає, що, коли нарешті закінчиться війна в Україні, все буде так, як було, я гадаю, що ці люди абсолютно помиляються. Ви не можете воскресити десятки тисяч загиблих українців. Ви не можете також забути про те, що підписи під Будапештським меморандумом дають менше безпеки, ніж один-єдиний ядерний заряд", - сказав Порошенко.

 

Глава держави додав, що «Росії не можна вірити за жодних обставин», при цьому, «з Москвою завжди треба бути готовим до найгіршого».

 

"Окупація Криму, вторгнення на Донбас, збиття малайзійського  боїнгу, нескінченні кібератаки проти України і цілого світу – це є спроби вплинути на людей у західних країнах і розпочати постійні гібридні атаки проти демократичного світу і проти демократичного світового порядку і запровадити світовий порядок, який ґрунтується на силі і на волі царя, а не на волі народу", - сказав Президент.