Російського генерала Валерія Асапова розірвало міною в Сирії

14:40, 25.09.2017
Російського генерала Валерія Асапова розірвало міною в Сирії

Путін нагородив Асапова званням генерал-лейтенанта за військові злочини на Донбасі.

Російський генерал-лейтенант Валерій Асапов, якому в Україні закидають участь в окупації частини Донбасу, загинув під час  управління операцією зі звільнення від бойовиків ІДІЛ міста Дейр-ез-Зор у Сирії минулої суботи.

 

Смерть настала в результаті прямого попадання міни у командний пункт, на якому перебував генерал.   

 

За неофіційними даними російських ЗМІ, 51-річного Асапова «буквально розірвало міною, від людини мало що лишилося». Разом із ним загинув перекладач.

 

Загибель Асапова підтвердили у Міноборони Росії.

 

"Старший групи російських військових радників генерал-лейтенант В. Асапов перебував на командному пункті сирійських військ, надаючи допомогу сирійським командирам в управлінні операцією по визволенню міста Дейр-ез-Зор. В результаті раптового мінометного обстрілу бойовиків ІДІЛ генерал-лейтенант Валерій Асапов отримав смертельне поранення від розриву міни", - лаконічно повідомили у Міноборони РФ.

 

Зауважимо, що це сирійське місто намагаються взяти під контроль сирійські війська, яких підтримує Росія, а також сирійські опозиційні сили за підтримки військ коаліції на чолі з США.

 

Російське командування представило загиблого генерала "до високої державної нагороди посмертно".

 

За даними українських спецслужб, в 2016 році Валерій Асапов командував так званим «Першим армійським корпусом» бойовиків терористичної ДНР. При цьому, тоді ще генерал-майор Асапов використовував прізвище прикриття «Примаков».

 

Показово, що саме після виконання злочинних наказів Кремля на Донбасі, указом президента РФ від 11 червня 2016 року № 276 генерал-майору Валерію Асапову було присвоєно військове звання генерал-лейтенант.

 

Одразу після цього, восени 2016 року російський генерал-окупант Асапов опинився під санкціями, введеними Україною в зв'язку з конфліктом на сході України. Відповідне рішення щодо Асапова ухвалила РНБО України, а Президент Петро Порошенко затвердив це рішення своїм Указом. У травні 2017 року санкції щодо генерала були подовжені керівництвом України.

 

За непідтвердженими даними, Асапова відспівають і поховають у Москві 27 вересня.

 

Генерал Асапов став п'ятим російським військовим, про загибель якого стало відомо цього тижня. Раніше повідомлялося, що в Сирії загинули Курбан Касумов, Володимир Тарасюк, а також "полковник і генерал", прізвища яких досі не оприлюднено.

 

За даними Reuters, тільки з початку 2017 року в Сирії загинули не менше 40 російських військовослужбовців і бійців приватних військових компаній. Міноборони Росії офіційно підтвердило загибель лише близько 10 військових.