«Я поклявся померти за свій народ»: завершальне слово Іллі Умерова на суді в Сімферополі (відео)

10:16, 28.09.2017
«Я поклявся померти за свій народ»: завершальне слово Іллі Умерова на суді в Сімферополі (відео)

Ільмі Умеров став одним із політв’язнів Кремля (Аліна Смутко / Крим.Реалії)

"Я поклявся померти за свій народ. ... Зустрінемося у Гаазі", - сказав під час виголошення "останнього слова" кримський політв’язень Ільмі Умеров, якому суд в Сімферополі призначив 2 роки колонії-поселення за те, що заступник голови Меджлісу не визнав Крим частиною Росії після анексії.

Відповідне відео опублікувало видання "Крим. Реалії".

"Мене судять не за конкретні висловлювання в телевізійній передачі, а за політичні погляди, які я не приховую. Не визнаючи російську окупацію Криму, я вважаю можливим повернення Криму лише мирним шляхом", - каже Ільмі Умеров під час судового засідання.

На опублікованому відео, яке приховано знімали під час засідання, зафіксували прокурорів Дениса Семенчука, Олега Саргіна, Олену Артеменко і "суддю" Андрія Кулешова.

"Зрадники судять патріотів. Боротьба триває незалежно від змісту вироку. Кримсько-татарський народ відстоює тут безпеку всього цивілізованого світу. Якщо агресія Росії щодо України і Криму залишиться безкарною, це стане прецедентом, через якого обрушиться весь світовий порядок", - зявив Умеров в "останньому слові".

Заступник глави Меджлісу із хвилюванням зачитав рядком з гімну кримськотатарського народу, який можна перекласти "Я поклявся, я дав слово за народ свій померти".

"До зустрічі в Гаазі", - такими словами завершив виступ Ільмі Умеров.




Нагадаємо, 27 вересня суд в Сімферополі покарав Ільмі Умерова за проукраїнську позицію та присудив 2 роки колоні-поселення. Кримськотатарський політв’язень пов’язує те, що вирок був жорсткішим, ніж того просив прокурор (3 роки умовного арешту із випробувалиним терміном у 3 роки), бо напередодні ООН вкотре нагадала Росії про порушення прав людей у Криму.

Народний депутата України та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Facebook зазначив, що для слабкого здоров’ям Ільмі Уморов 2 роки колонії рівнозначно смертному вироку. Ільмі Умеров очікує, що російська влада вивезе його із Криму.