Грицак звинуватив бойовиків «Вагнера» у катастрофі ІЛ-76 біля Луганська

17:27, 07.10.2017
Грицак звинуватив бойовиків «Вагнера» у катастрофі ІЛ-76 біля Луганська

На місці катастрофи ІЛ-76 (із соцмереж)

Голова СБУ Василь Грицак розповів про причетність до збиття літака ІЛ-76, у якому загинуло 49 десантників, російських найманців-бойовиків із так званої ЧВК "Вагнер" (приватної військової компанії "Вагнер").

Про це заявив під час брифінгу в Києві голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє "Укрінформ".

"Чим же займалася група "Вагнера" з самого початку їх перебування на Сході нашої держави? Ключові з них (завдання) - це збиття Іл-76 з нашими десантниками на борту, тоді загинуло 49 військовослужбовців Збройних Сил України; штурм аеропорту Луганська. В їх активі - участь у штурмах Дебальцевого, інших мирних населених пунктів", - сказав Грицак.

За даними СБУ, участь у збитті Іл-76 та в штурмі Луганського аеропорту брали 72 бойовики "ЧВК "Вагнера", з них було вбито 15 осіб. Особи кожного з них встановлені українською спецслужбою, зазначив Грицак.

Також 205 бойовиків ПВК "Вагнера" брали участь у штурмі Дебальцевого та Санжарівки. Тоді було вбито 21-го російського найманця. Їх особи відомі СБУ.

Крім того, найманці з цієї "приватної військової компанії" брали участь у диверсійних та провокаційних діях проти сил АТО на лінії розмежування. У ході цих боїв було вбито 36 бойовиків з ПВК "Вагнера".

За словами Грицака, на початковому етапі найманці з ПВК "Вагнера" брали участь у наданні силової підтримки ватажку т.з. ЛНР Ігорю Плотницькому. "Ліквідація опозиційних ватажків та бойовиків "незаконних збройних формувань", примусова реорганізація казачих та інших збройних формувань - у нас є багато документів з цього приводу. Звіти, де вони говорять про те, як вони роззброювали банди, зачищали – Біднова (він же "Бетмен"), "Фому", "Косогора" та інших", - зазначив Грицак.

Він також повідомив, що слідчі СБУ направили обвинувальні акти до суду стосовно трьох замовників збиття Іл-76, включаючи ватажка "ЛНР" Плотницького та двох його помічників.




Нагадаємо, ПВК "Вагнер" відзначилася нелюдськими катуваннями полонених у Сирії

Як повідомляла "УМ", екс-керівника Штабу АТО генерала Назарова звинуватили у смерті 49 військових у результаті падіння збитого терористами ІЛ-76 та засудили до 7 років позбавлення волі.