У Будапешті запланували акцію «Самовизначення для Закарпаття»

20:30, 11.10.2017
У Будапешті запланували акцію «Самовизначення для Закарпаття»

До акції "Самовизначення Закарпаття" причетна крайня права угорська партія «Йоббік».

Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту до Угорщини у зв'язку з інформацією про наміри провести акцію "Самовизначення для Закарпаття" під посольством України у Будапешті 13 жовтня.

 

Про це повідомив міністр МЗС України Павло Клімкін у Twitter в середу.

 

"Угорське МЗС повідомило нашому посольству про акцію 13.10 під гаслом "Самовизначення для Закарпаття". Це що, Будапешт підтримує сепаратизм? Негайно направили ноту протесту з вимогою заборонити цю провокацію! Впевнені,Угорщина й надалі поважатиме територіальну цілісність України", - написав пан Клімкін.

 

Зазначимо, із закликом вийти під вечір 13 жовтня під посольство України в Будапешті на акцію за «національне самовизначення угорців Закарпаття» виступили в угорській релігійній протестантській організації «Церква повернення додому».

 

В акції анонсована участь двох угорських діячів, яких нещодавно не пустили з Угорщини до України на кордоні на Закарпатті, – депутата Європарламенту Крістіни Морваї, представниці крайньої правої угорської партії «Йоббік», і юриста Тамаша Ґауді-Надя, що теж належить до цієї ж партії.

 

У Державній прикордонній службі наприкінці вересня повідомляли, зокрема, що стосовно Крістіни Морваї було виконане доручення СБУ про заборону їй в’їзду до України до липня 2019 року у зв’язку з тим, що 2014 року вона відвідала окуповану частину Донбасу і висловлювала там підтримку керівництву бойовиків.

 

Відносини між Угорщиною і Україною останнім часом різко загострилися через критику Будапештом нового українського закону про освіту, згідно якого угорці Закарпаття змушені будуть прискіпливіше вивчати українську мову.  

 

У Будапешті вважають, ніби стаття цього закону про мову освіти, державну українську, загрожує національним меншинам в Україні, зокрема угорській, що живе в частині Закарпаття.

 

Угорщина обіцяє через цей закон блокувати в Європейському союзі всі євроінтеграційні ініціативи щодо України, Будапешт також погрожує Києву санкціями ЄС через цей закон і переглядом Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

 

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи на осінній сесії проведе термінові дебати щодо ухваленого в Україні закону «Про освіту». Крім того, закон надіслали на експертизу Венеційської комісії Ради Європи.