СБУ звинувачує активістів Львова у перевороті через антивладну акцію на Покрову (фото)

10:31, 13.10.2017
СБУ звинувачує активістів Львова у перевороті через антивладну акцію на Покрову (фото)

Пікетування центрального офісу СБУ в Києві активістами.

Сканадал навколо обшуків і затримання активістів «Автономного опору» співробітниками СБУ розгорівся у Львові.

 

У спецслужбі зазначають, що активісти з Криму, які оселилися у Львові після анексії,  готували акції протесту, замовлені кремлівськими пропагандистами. Тоді як активісти і правозахисники, знайомі із затриманими кримчанами, стверджують, що спецслужба влаштувала репресії проти патріотів лише через те, що вони планували антивладну акцію на Покрову.

 

Про це йдеться у офіційному повідомленні СБУ та у постах активістів і правозахисників у Facebook.

 

Зокрема, у Службі безпеки зазначають, що ними викрито «угруповання, яке на замовлення представників країни-агресора влаштовувало провокаційні акції у Львові».

 

«Правоохоронці встановили, що зловмисники, прикриваючись соціальними гаслами, брали участь в акзазначають, ціях протесту, замовлених кремлівськими пропагандистами. Співробітниками спецслужби зафіксована причетність «лідерів» групи до низки актів вандалізму, у тому числі проти консульських і дипломатичних установ іноземних країн, функціонуючих у регіоні», - йдеться у повідомленні.

 

 

Мовляв, оперативники СБУ також задокументували, що учасники групи поширювали у соцмережах матеріали, спрямовані на дестабілізацію політичної ситуації у регіоні. А комплексне експертно-лінгвістичне дослідження встановило наявність публічних закликів до насильницького повалення державної влади у публікаціях, поширених в Інтернеті.

 

 

Відомо, що обшуки (загалом їх 8) в активістів розпочалися у четвер вранці.

 

«З 7-ї ранку працівники СБУ виламали двері, проводять слідчі дії, нікого не впускають і не випускають. Біля будинку стоїть бус СБУ. Також тривають на квартирах інших активістів (Максим Осадчук, Ярина Волошин, Антон Парамбуль) та на вул. Залізничній, 20. Нам зрозуміло що через антисистемну діяльність АО СБУ влаштовує показові залякувальні дії», - написав у Facebook  один з активістів Олександр Синдикат.

 

 

В СБУ ж активістів називають виключно радикалами і додають, що під час обшуків «вилучили комп'ютерну техніку і матеріали із доказами протиправної діяльності», а також відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109 та ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України.

 

 

Голова правління організації «Восток-SOS» Олександра Дворецька зазначає, що СБУ звинувачує у підготовці державного перевороту її друзів-кримчан.

 

«Майже 2 тис. працівників СБУ в Криму перейшли на сторону ФСБ і сприяли окупації Криму тоді, коли ми, кримські активісти, влаштовували акції а підтримку Єдиної України», - написала пані Дворецька у Facebook.

 

І оприлюднила відео акції, яка відбулася 8 березня 2014 року у місті Сімферополі під українською військовою частиною.

 

«Вже на перших 15 секундах ви можете побачити Максима Осадчука і Дениса Мацолу (затримані співробітниками СБУ активісти – Ред.), що співають "Червону руту". Це не у Києві чи Львові носити вишиванку. Я там була. Це було страшно, бо навколо вже були російські військові і нікого з "наших". Це було дуже важливо. Можливо, ви побачите кримський супротив вперше, не з усіма вами я товаришувала у 2014 році», - написала пані Дворецька.

 

                                                          Максим Осадчук і Денис Мацола.

 

На її думку, якщо «ми спільно скажемо, що в СБУ зовсім з'їхали з катушок, ми зможемо захистити справжніх, не шароварно-диванних патріотів України».

 

Відтак, у Львові запланували акцію-брифінг про репресії проти активістів "Автономного Опору", яка має відбутися під будівлею Головного управління СБУ у Львівській області на вул. Вітовського о 12:00 у п’ятницю.

 

«Як завжди, СБУ невідомо про презумпцію невинуватості, а також про те, що жоден з активістів «Автономного опору» не є і не може бути фігурантом у цій справі. Всі ми проходимо як свідки і нічого, щоб вказувало на нашу співпрацю з "Росією", ніхто не вилучав і не знаходив. Є лише бурна фантазія і бажання окремих представників політичної і силової еліти прикрити нашу діяльність, бо ми їм постійно заважаєм - то їхнім будівництвам, то виселенням, то корупційним схемам», - наголошують в організації.

 

Тоді як інші активісти, зокрема, з організації «Громада» у п’ятницю розпочали пікет центрального офісу СБУ на Володимирській, 33 у Києві з вимогою припити репресії проти активістів Львова.

 

Наостанок наведемо уривок із анонсу акції «Автономного опору», яку вони планували на Покрову у Львові і через яку, за їхніми словами, на них «наїхало» СБУ: «Виходь, 14 жовтня о 18:00 до пам'ятника Чорновола на Марш УПА під гаслом "Воля народам! Воля людині!" Ми скажемо владі та олігархам у вишиванках, що це не їхне свято і вони на нього жодного права не мають!".