В Будапешті під посольством пройшла акція про відділення Закарпаття від України

09:28, 14.10.2017
В Будапешті під посольством пройшла акція про відділення Закарпаття від України

Під посольством України в Угорщині провели сепаратистський мітинг (Nepop Liuba / Facebook)

В столиці Угорщини Будапешті під посольством України пройшла акція "Самовизначення для Закарпаття", на якій кількадесят учасників прийшли в футболках із написом "Закарпаття по закону належить Угорщині", дехто тримав у руках прапори Угорщини та Каталонії.

Про це повідомляє посол України в Угорщині Любов Непоп у Facebook.

"Акція під Посольством України в Будапешті, протест проти якої висловило МЗС України, адже організатори з самого початку заявили, що вони виступають за: "самовизначення Закарпаття і свободу русинським, польським, болгарським, румунським, вірменським національним громадам, які проживають на території нинішньої України", виражають протест проти "варварства путчистів, які захопили в полон Україну і разом з нею угорських національних братів", - написала Любов Непоп.

Дипломатка відзначила, що, на протест України проти мітингу за сепаратизм, угорська сторона повідомила про право на мирне зібрання та здійснення протестів, під час яких учасники вільно висловлюють свої думки, та про право на донесення спільно сформульованої позиції.

"Переконана, що використання цих прав не виправдовує напису на спині учасника акції: "Закарпаття по закону належить Угорщині. Самовизначення для всіх пригнічених націй, примушених жити в Україні"…. І для повноти картинки – офіційний прапор каталонської автономії", - повідомила Непоп.




Нагадаємо, проти акції "Самовизначення для Закарпаття" в Будапешті МЗС України висловило протест. В акції планувала взяти участь депутатака від партії "Йоббік" Крістіна Морваї, яка їздила до окупованого донбасу та висловлювала підтримку терористам, за що її не пустили до України.

Як повідомляла "УМ", голова МЗС Угорщини Петер Сійярто відмовився від зустрічі із колегою Павлом Клімкіним під час відвідин Закарпаття через прийнятий в Україні закон про освіту, який не подобається Росії, Угорщині, Румунії, Польщі та Молдові через навчання українською для школярів 5-12 класів, бо часто випускники шкіл не можуть і слова сказати українською.