Іспанія погрожує узяти Каталонію під контроль

13:36, 15.10.2017

Іспанський уряд візьме під контроль Каталонію, якщо регіональний лідер Карлес Пучдемон двозначно відповість на запитання офіційного Мадрида про те, оголосив він про незалежність від Іспанії чи ні.

 

Таку заяву в очікуванні відповіді Барселони зробив міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Зойдо, пише Reuters у неділю.

 

"Якщо він (Карлос Пучдемон, лідер Каталонії - ред.) відповість неоднозначно, це означає, що він не хоче діалогу, і тому іспанський уряд повинен буде вжити заходів", - сказав глава іспанського МВС.

 

Пан Пучдемон продовжує переговори з місцевими сторонами для підготовки своєї відповіді про те, чи була 10 жовтня проголошена незалежність регіону.

 

Раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой дав лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону п'ять днів - до 16 жовтня, щоб уточнити його позицію щодо незалежності автономії.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні у парламенті Каталонії була підписана декларація про незалежність регіону від Іспанії, проте набуття чинності цим документом було відкладено.

 

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой зажадав від уряду Каталонії пояснень, чи була проголошена незалежність регіону. Пучдемон у свою чергу наполягає на тому, що уряд у Мадриді не має причин застосовувати щодо Каталонії статтю 155 Конституції, яка дозволяє позбавити регіон автономії.

 

Він також заявив, що Каталонія готова вступити у діалог про незалежність з центральною владою Іспанії "без попередніх умов".