Народного депутата Олександра Онищенка САП хоче засудити заочно

09:42, 16.10.2017
Народного депутата Олександра Онищенка САП хоче засудити заочно

Олександр Онищенко в Лондоні (Washingtonpost)

Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала клопотання до суду, щоб проводити засідання без народного депутата Олександра Онищенка по звинуваченням у розкраданні державного газу.

Про це заявив керівник САП Назар Холодницький в інтерв'ю Цензор.НЕТ.

"Буде заочне розслідування, клопотання про спеціальну процедуру засудження подано", - зазначив він.

Крім того, Холодницький розповів, що справа про "плівки Онищенка" ще не закрита.

"Щодо плівок Онищенка прокурорами дано вказівки ще в січні. Я тоді казав, що він має надати ще якісь докази, що підтверджують його слова. Він не надав доказів. Тому підстав для оголошення кому-небудь підозри немає... Ще не закрили. Може, він отямиться і дасть якусь інформацію", - пояснив Холодницький.

У відповідь на заяви Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Онищенко заявив, що заочні судові засідання будуть порушенням його прав, бо він має політичний притулок в іншій країні.

"У тому випадку, якщо українське правосуддя, все ж почне такий процес - це буде явним порушенням моїх прав, що в черговий раз вкаже на політичний характер цієї справи", - сказав він в коментарі "Українській правді".

Онищенко наголосив, що заочне провадження неможливе щодо осіб, які мають політичний притулок в іншій країні і за українським процесуальним законом, кримінальні справи стосовно таких осіб мають передаватися до країн їхнього проживання.

За словами Онищенка, його адвокатам не відомо про направлення до суду клопотання про заочне засудження.

"При розгляді такого клопотання, участь адвоката обов'язкова. Мої адвокати давним давно направили в НАБУ свої документи і раз їх ніхто не викликав, значить таке клопотання судом не розглядається", - заявив він.

Нагадаємо, Олександру Онищенку інкримінують привласнення державного майна у особливо великих розмірах і організацію злочинного угрупування. Верховна Рада позбавила його депутатської недоторканості за поданням Генерального прокурора. Після цього народний депутат зразу втік до Москви, а потім перебрався до Лондона. Звідти він заявив, що має компромат на Порошенка.

Як повідомляла "УМ", обшуки в Державній фіскальній службі, після яких арештували Романа Насірова, проводилися саме в каз званій "газовій справі Онищенка".

У вересні Онищенко, перебуваючи в Лондоні, заявив, що планує виграти президентські вибори в Петра Порошенка.