Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз видані Туреччині

15:31, 25.10.2017
Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз видані Туреччині

Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров вилетіли до Анкари.

Російські окупанти видали Туреччині засуджених в анексованому Криму представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Обох політв’язнів посадили до літака, який вилетів з російської Анапи до Анкари у середу.

 

Про це повідомив журналістам лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

 

За його словами, Чийгоза і Умерова спершу привезли в Сімферополь, потім літак забрав їх в Анапу, а близько години тому літак з представниками Меджлісу кримськотатарського народу відправився в Анкару.

 

Джемілєв додав, що цей обмін став можливим завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана в Україну.

 

Цю інформацію підтвердив адвокат політв’язнів Микола Полозов у Facebook.  

 

"Те, чого всі так довго чекали сталося. Ще два заручники, два українські політв'язні здобули волю. Ахтем Чийгоз й Ільмі Умеров - безстрашні герої кримськотатарського народу. Сьогодні їх звільнено від кримінального переслідування. Це закономірний результат титанічних зусиль, успішно проведеної юридичної, політичної і дипломатичної роботи", - зазначив адвокат.

                                                         

Подробиць звільнення Умерова і Чийгоза пан Полозов не повідомив.

 

У свою чергу колишній генконсул України в Стабулі Богдан Яременко написав у Facebook: «Видача Умерова і Чийгоза Туреччині - цікаво і безпрецедентно. Якщо це так, то і дуже добре, що збережені життя двох прекрасних людей (яких, дуже сподіваюсь, зможемо невдовзі обійняти тут, в Києві). Але з правової точки зору - це як кінець світу. Двох громадян України, яких Росія безпідставно вважає громадянами Росії і не менш безпідставно засудила за злочини, яких вони або не скоїли взагалі, або абсолютно точно не скоїли на території Росії, на якихось підставах видає їх Туреччині, яка просто не має до усього цього жодного стосунку... Чудесні справи твої, Господи!».

 

Як повідомляла «УМ», 27 вересня підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до двох років колонії-поселення, заборонивши йому на два роки громадську діяльність. Кримінальна справа проти Умерова була порушена в 2016 році за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до сепаратизму).

 

11 вересня в окупованому Криму російський суд визнав винним заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року. Чийгоза засудили до 8 років колонії загального режиму. Президент Порошенко нагородив Умерова і Чийгоза орденами "За заслуги".