Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз прибули в Україну

14:23, 27.10.2017
Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз прибули в Україну

Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз прибули до України (фото "Українська правда")

Кримські політв’язні Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз прибули до Києва: їх літак із Стамбула приземлився у Києві.

Заступники голови Меджлісу кримський татар Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз вилетіли о 7:00 з Анкари із зупинкою у Стамбулі.

В "Борисполі" їх зустріли рідні, народні депутати Мустафа Джамілєв та Рефат Чубаров, заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джапарова та кримськотатарський дитячий ансамбль, з яким вони заспівали гімн України.

"Шановні друзі, сьогодні у нас велика радість: із лап путінського режиму нам вдалося вирвати двох наших громадян, справжніх патріотів свого народу ", - сказав на зустрічі Мустафа Джамілєв.

Він висловив вдячність міжнародним організаціям: Amnesty International, Раді Європи, Європарламенту, Державному департаменту США та іншим, які постійно піднімали питання необхідності звільнення кримських політв’язнів.

"Я впевнений, якщо тема Криму не буде сходити зі шпальт ЗМІ, то відбудеться деокупація Криму та відновлення територіальної цілісності України", - сказав, подолавши хвилювання, Ільмі Умеров.

Він приєднався до подяк міжнародним організаціям, що сприяли їх звільненню та особливо подякував тим, хто приходив на суди, висловлюючи підтримку.

"Ми не знали, що нас вивезуть в Анкару. Перше бажання всі ці роки - приїхати до Києва. Можливо, в цьому є символіка: один із найсильніших лідерів тюркського світу на прохання нашого Президента Порошенка, на прохання нашого лідера Мустафи (Джамілєва - ред.), провів надзвичайно серйозні перемовини для нашого звільнення", - зазначив про роль Реджета Ердогана Ахтем Чийгоз.

Він назвав своє звільнення - спецоперацією, яку провели люди без розпізнавальних знаків. Ахтем Чийгоз також наголосив, що звільнення - це не свобода, бо його фактично примусово вивезли в невідомому напрямку.

"У мене надія була, і в тих, хто там "сидить" надія була, щодня надія була, що ми всі вийдемо, бо це несправедливо, незаконно. Але що це відбудеться ... так швидко, звичайно, я не очікував", - сказав ахтем Чийгоз на прес-конференції у Борисполі. 

Як повідомляла "УМ", під час телефонної розмови із Президентом України Петром Порошенком Ахтем Чийгоз сказав, що думав про те, що його вивозять до Сибіру.

Нагадаємо, кримських політв’язнів та заступників голови Меджлісу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза 25 жовтня неочікувано відпустили та вивезли до Туреччини. Вони стверджують, що їх смушували писати прохання про помилуванню Володимиру Путіну, але Умеров і Чийгоз відповилися просити помилування в окупанта.

26 жовтня Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз зустрілися із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, який домовився із Володимиром Путіним про їх звільнення.