Директор НАБУ Ситник не попереджав Авакова про затримання сина

16:44, 03.11.2017
Директор НАБУ Ситник не попереджав Авакова про затримання сина

Артем Ситник відповідає депутатам на питання щодо рюкзаків Авакова.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявляє, що не попереджав міністра МВС Арсена Авакова про обшуки і затримання його сина.

 

Про це пан Ситник сказав відповідаючи на питання народного депутата Віктора Чумака під час слухань антикорупційного комітету Ради у п’ятницю.

 

Директор НАБУ додав, що НАБУ не може оприлюднити відео обшуку, "бо це не зовсім буде правильно з етичних міркувань і з міркувань таємниці слідства".

 

"Але якщо подивитись реакцію учасників, то буде очевидно, що вони не знали про те, що в них буде обшук. Це очевидно з реакції на детективів, які прийшли з ухвалою суду", - сказав пан Ситник.

 

Коментуючи те, що він нібито говорив з Аваковим про варіант закону про Антикорупційний суд, Ситник сказав: "У мене абсолютно відсутній досвід роботи політиком. І, думаю, що ні в межах цього комітету, ні в межах Верховної Ради, мабуть, жодний депутат не зможе сказати, що я до них приходив для того, щоб протягувати у той чи інший спосіб законопроекти".

 

Водночас він додав, що публічно про необхідність створення Антикорупційного суду говорить уже два роки.

 

За даними НАБУ, реальна ціна рюкзаків, які закуповувало МВС, була набагато меншою, ніж зазначалось у договорі, і їхня якість не відповідала необхідним нормам.

 

"Слідством з'ясовано, що закупівельна ціна рюкзаків, яка значилась у договорі, 2900 гривень, але реальна їх вартість становила 500 гривень. Бо вони виготовлялись "кустарним" шляхом", - сказав директор НАБУ.

 

Пан Ситник зазначив, що закуплені рюкзаки не відповідали необхідним нормам - були не волого- та не вогнестійкі, не відповідали зазначеній нормі завантаженості і не могли використовуватись військовими в подальшому.

 

За його словами, детективи відслідкували, куди пішло більше 14 мільйонів гривень, отриманих за рюкзаки для МВС, а також знайшли місце, де вони виготовлялись. Тож  наразі НАБУ має багато доказів причетності до корупційної схеми сина Арсена Авакова Олександра та чиновників міністерства.

 

"Крім відеозапису, де зафіксована домовленість про постачання приватною фірмою рюкзаків до оголошення тендеру, який було отримано законним шляхом і наразі він може бути доказом у суді, є багато інших доказів проти зазначених осіб, в тому числі приватної людини з прізвищем на літеру "А", - сказав пан Ситник.

 

І додав, що детективи провели велике розслідування, деякі свідчення отримати "зовсім нещодавно"  і вже мали всі підстави для проведення обшуків та інших слідчих дій.

 

"Підозри, які складені прокурорами і детективами, вони складені не з політичних мотивів, а обгрунтовані певними доказами. Нехай суд вирішує, чи достатньо їх для відповідного вироку", - підсумував Ситник.

 

Як повідомляла «УМ», 31 жовтня НАБУ провело обшуки у сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра. Того ж дня його було затримано.

 

За версією слідства, у 2015 році Аваков-молодший та ще двоє осіб були причетні до закупівлі коштом МВС рюкзаків за ціною, суттєво вищою за середньо ринкову.