Умеров виступає проти «дуетного» управління Кримом

19:19, 03.11.2017
Умеров виступає проти «дуетного» управління Кримом

Ільмі Умеров під час інтерв'ю.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров вірить, що з кожним днем деокупація півострова наближається і вважає посилення антиросійських санкцій головною передумовою повернення Криму Україні.

 

Про це Умеров сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.нет", оприлюдненому в п’ятницю.

 

"Щодня це стає на день ближче. Посилення санкцій має призвести до того, що Росія відмовиться від Криму. Коли - я не знаю. Це може статися зовсім несподівано, це може статися через десятиліття. Я не можу прогнозувати. Я один раз назвав півтора-два роки, але вже пройшло 3,5 роки", - сказав заступник голови Меджлісу.

 

За його словами, якщо пустити питання деокупації на самоплив, Росія ніколи не поверне анексований півострів. Тому якщо Україна не домагатиметься повернення Криму, не створюватиме для Росії економічні проблеми й не домовлятиметься з провідними країнами світу, то ця тема може зникнути з міжнародного порядку денного.

 

"Тим більше час від часу виникають такі проблеми, як Сирія, як М'янма,  кровопролитніші, тож не хотілося б розмінювати Крим на кров", - зазначив Умеров.

 

На запитання про можливість захоплення Криму Туреччиною він відповів, що жодних передумов для таких розмов зараз немає.

 

"Туреччина заявляє про необхідність відновити територіальну цілісність України. Туреччина заявляє про те, що вона не визнає Крим російським. Інших заяв звідти не виходить, навіть від найкрутіших націоналістів", - підкреслив Умеров.

 

Також він спростував ідею про спільне управління півостровом.

 

"Я думаю, жодних спільних управлінь бути не повинно. Ні турецько-українських, ні російсько-українських, ні російсько-турецько-українських. Територія має бути територією однієї держави. І ця держава повинна піклуватися про цю територію", - сказав політик.

 

Як повідомляла «УМ», 25 жовтня політв’язні Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз були передані російською стороною Туреччині. 27 жовтня вони прибули у Київ.