Голова МЗС Польщі поскаржився на експлуатацію його країни з боку України

07:38, 07.11.2017
Голова МЗС Польщі поскаржився на експлуатацію його країни з боку України

Вітольд Ващиковський - голова МЗС Польщі (фото із відкритих джерел)

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив про надмірну експлуатацію його країни з боку України.

Про це він сказав у інтерв’ю польськийм журналістам, передає "Укрінформ".

“Донині ми стискали зуби, оскільки з огляду на нашу військово-політичну доктрину і безпеку збереження незалежної України є безцінним. Однак ми визнали, що нас використовують, що Україна досить безтурботно дивиться на цю проблему і виходить з розрахунку, що ми безумовно підтримуватимемо безпеку і незалежність України, стоятимемо на її боці у конфлікті з Росією і не вимагатимемо розв'язання двосторонніх проблем - історичних чи освітніх”,- заявив Ващиковський.

Він додав, що Польща відкрито говорить: “російська агресія не може бути відмовкою, аби не розв'язувати двосторонніх проблем”.

Глава польської дипломатії зауважив, що “кісткою незгоди” у двосторонніх відносинах є історія, “до певної міри” освіта, а також повернення польській громаді в Україні церковного майна - костелів та парафіяльних будинків.

Ващиковський підкреслив, що після візиту до Львова 4-5 листопада він хоче зустрітися з президентом РП Анджеєм Дудою, але “не має для президента оптимістичних новин”.

Очільник польської дипломатії зазначив, що рішення про те, чи їхати в Україну в середині грудня Дуда має прийняти самостійно, “але ситуація є досить складною”.

Він також торкнувся питання складання “чорних списків” cеред українців, які, за словами Ващиковського, перешкоджають на адміністративному рівні проведенню польською стороною ексгумацій в Україні, або “носять мундири СС Галичина”.

“Я можу сказати, що у випадку однієї особи цю процедуру вже введено в дію. Якщо її буде завершено, то упродовж кількох наступних днів я повідомлю, про кого йдеться”, - підкреслив Ващиковський.

Нагадаємо, Вітольд Ващиковський відвідав Львів 4- листопада та образився на інформацію про польську окупацію Львова.