У Польщі заговорили про новий референдум у Криму

18:57, 08.11.2017
У Польщі заговорили про новий референдум у Криму

Радослав Сікорський висловив скандальну пропозицію щодо Криму.

Колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що саме Росія повинна робити кроки назустріч Заходу, щоб повернутися у міжнародне співтовариство, а не навпаки.

 

На його думку, мінімум, що Володимир Путін може зробити для цього – провести у Криму чесний референдум під наглядом іноземних спостерігачів.

 

Про це пан Сікорський заявив у інтерв’ю швейцарській газеті Neue Zürcher Zeitung.

 

Польський дипломат зазначив, що останнім часом низка німецьких політиків прагнуть знову зблизитися з Росією, у підтвердження – візит президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайера в Москву. Обурює Сікорського у цій ситуації той факт, що ще не минуло і чотирьох років з того моменту, коли Росія анексувала Крим.

 

Екс-глава МЗС Польщі також додав, що Берлін "не повинен поводитися так, наче Росія та Німеччина намагаються про щось домовитися за спиною Польщі".

 

«Починати зближення повинна не Німеччина. Налагоджувати відносини з міжнародним співтовариством повинна Росія. Приєднавши Крим, Москва вперше після Другої світової війни змінила межі Європи – під приводом захисту нацменшин. Саме Москва потребує нашої згоди, щоб санкції, введені через неприйнятну поведінку Росії, скасували», – констатував Сікорський.

 

Тому той мінімум, який може зробити Путін – це "проведення в Криму чесного референдуму під наглядом іноземних спостерігачів", переконаний польський дипломат.

 

Як повідомляла "УМ", Президент Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами.