Дуда ще думає чи їхати до України на могили поляків

13:09, 10.11.2017
Дуда ще думає чи їхати до України на могили поляків

Аджей Дуда дорікає Києву, що окремі урядовці нібито мають антипольські погляди.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що розглядає питання візиту в Україну, оскільки хоче відвідати могили поляків у Харкові. Він також хоче зрозуміти ситуацію на окупованому Донбасі, оскільки Польща розпочне роботу у Радбезі ООН в січні 2018 року.

 

Про це Дуда заявив у коментарі для "Nasz Dziennik" у п’ятницю.

 

"Ми розглядаємо це питання весь час", - сказав президент Польщі, відповідаючи на запитання журналіста, чи здійснить він грудневий візит в Україну.

 

Він повідомив, що хоче відвідати могили поляків у Харкові. Окрім того, Дуда нагадав, що 17 січня Польща розпочне роботу у Раді Безпеки ООН, де буде розглядатися питання України.

 

"У цій справі є кілька аспектів. Одне з них - моє особисте бажання відвідати могили поляків у Харкові, що дуже важливо для мене особисто, а також як для президента. Другий аспект пов'язаний з тим, що на засіданні 17 січня ми працюватимемо в Раді Безпеки ООН, де буде розглянуто питання України", - сказав він, додавши, що візит дозволить подивитися на те, що відбувається в Донецькій та Луганській областях.

 

При цьому, Анджей Дуда у чергове підкреслив: "У той же час, у нас також є погані сигнали з боку української сторони, які для мене, президента Республіки Польща, неприйнятні. Я не згоден з тим, що люди, які займають вищі посади в українській владі, мають погляди, які фактично є антипольськими".

 

Водночас, заступник міністра закордонних справ Бартош Ціхоцький заявив, що рішення, які сьогодні приймає Україна, ставлять під сумнів стратегічне партнерство між країнами. За його словами, з українського боку не вистачає рішень, які би сприяли історичному діалогу.

 

Як повідомляла «УМ», на тлі жорстких заяв з боку представників польської влади на адресу України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі.

 

При цьому, Дуда заявив, що вважає саме історичну політику важливою у відносинах з Україною. 

 

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович вважає тиском із боку Польщі інформацію про можливу заборону йому на в'їзд до цієї країни ЄС. Історик також закидає окремим польським політикам імперський шовінізм по відношенню до України.