В Україні під декомунізацію підпали майже тисяча населених пунктів та 1320 пам’ятників

16:28, 11.11.2017
В Україні під декомунізацію підпали майже тисяча населених пунктів та 1320 пам’ятників

"Ленінопад" у Коростені (скріншот відео)

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підсумував результати декомунізації: перейменовано 987 міст і сіл, понад 50 тис. вулиць, демонтовано 1320 пам’ятників Володимиру Леніну та сотні інших пам’ятників, пов’язаних з тоталітарним комуністичним режимом.

Про це повідомляє УНІАН.

"Ми викинули на політичний смітник сили, які пропагували антилюдську злочинну комуністичну ідеологію", - нагадав він під час з’їзду партії "Народний фронт".

Парубій вважає, що в державі відбулась “ментальна деокупація української нації”. Він зазначив, що це було зроблено завдяки рішенню українського парламенту.

Варто відзначити, що названі Андрієм Парубієм дані про декомунізацію подані відповідно до звіту Українського інституту національної пам’яті станом на кінець 2016 року та не враховують змін, зроблених у 2017 році.

Нагадаємо, нещодавно на Одещині розгорівся скандал, де пам’ятники Леніну та Куйбишеву відремонтували за бюджетний кошт замість знесення. Після цього пам’ятники врешті знесли.

Демонтаж пам’ятника Першій кінній армії на Львівщині викликав обурення у соцмережах, бо над трасою довго височів скелет монументу, з якого зняли металеву обшивку.

Серед перейменованих нещодавно об’єктів - Дніпродзержинське водосховище, яке тепер називається Кам’янським.

Як повідомляла "УМ", Андрій Парубій применшив кількість загиблих на фронті українських військових.