В Берегово «свободівці» зняли прапор Угорщини із міськради: Будапешт вимагає покарання

07:53, 14.11.2017
В Берегово «свободівці» зняли прапор Угорщини із міськради: Будапешт вимагає покарання

"Свободівці" знімають прапора Угорщини із міськради Берегово (zakarpattya.net.ua)

У Берегово на Закарпаття ВО "Свобода", ВГО "Сокіл", та прихильники добробату "Січ" під час відзначення річниці створення Карпатської Січі провели марш вулицями міста, під час якого зірвали із будівлі мерії Берегово прапор Угорщини, який висить там поряд з українським, закарпатським та стягом ЄС.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Учасники акції, які зірвали прапора, намагалися його спалити, але поліцейські забрали полотно та повісили назад.

В акції протесту взяли участь близько 50 осіб, вони також пройшлися маршем вулицями міста. Під час ходи вони несли банер із портретом уродженця Закарпаття Мирослава Мисла, який загинув в АТО та був членом "Свободи".

Місцеві ЗМІ також повідомляли, що праворадикали на в’їзді до міста Берегове здерли з флагштока угорський прапор, однак у обласній адміністрації це заперечили.




Водночас голова ОДА Геннадій Москаль назвав націоналістів в Берегові "купкою маргіналів", а їхній дії "провокативними".

"Акція в Берегові показала, що праві діють в одному ключі з російськими спецслужбами, які зі шкіри пнуться, щоб на багатонаціональному ґрунті розхитати ситуацію в Закарпатській області. Відповідально заявляю, що політичні сили, які влаштували цю провокацію, не мають жодної, ані найменшої підтримки на Закарпатті (що показали результати місцевих виборів у жовтні 2015-го)", – повідомив Москаль, пише Prozak.

За його словами, більшість учасників акції "була привезена в Берегове із сусідніх областей, насамперед Львівщини".

Геннадій Москаль зазначив, що звернувся до керівництва МВС, адже поліція під час акції біля міськради не завадила діям протестувальників.

Наявність угорського прапора на будівлі міської ради Москаль пояснив тим, що це прапор національної громади, яка становить майже половину населення міста Берегове.

Окрім того, члени "Свободи" та "Сокола" в Ужгороді пікетували консульство Угорщини. Вони тримали плакат з написом:"Ні — угорському шовінізму! Так — національному братерству українців і угорців!" та прапори своїх організацій. У такий спосіб вони висловили обурення діями Угорщини, яка висловила невдоволення новим українським законом про освіту та пообіцяла блокувати зближення України з ЄС і НАТО.

На сторінці "Сокола" у Facebook зазначається, що протестні акції відбувалися в межах відзначення річниці створення Карпатської Січі.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагає покарати тих, хто зірвав прапор із міської ради Берегово.

Сіярто заявив, що Угорщина очікує від України проведення розслідування щодо націоналістичних груп, члени яких зірвали угорський прапор з мерії Берегово.

Міністр зазначив, що до МЗС Угорщини викличуть з цього приводу посла України в Будапешті.

"Виконавці повинні бути затримані та покарані як можна швидше", — сказав він.