На директора НАБУ Ситника відкрили кримінальну справу за розголошення таємниць родини екс-прокурора АТО

14:55, 17.11.2017
На директора НАБУ Ситника відкрили кримінальну справу за розголошення таємниць родини екс-прокурора АТО

Артем Ситник попав під приціл ГПУ: на нього відкрили кримінальну справу (фото із соцмереж)

Директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника звинувачують у розголошенні державної таємниці, яка стала йому відома в ході досудового слідства та не була розсекречена в суді: він повідомив журналістам інформацію, яку отримав в ході прослуховування телефону дружини колишнього військового прокурора сил АТО.

Інформацію про відкриття кримінальної справи щодо Артема Ситника підтвердила речниця Генерального прокурора Лариса Сарган.

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу на директора НАБУ Артема Ситника на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам "деталі деяких резонансних справ".

Як повідомляє "Українська правда" з посиланням на дані Єдиного реєстру досудових розслідувань, провадження щодо Артема Ситника було зареєстровано в ЄРДР 16 листопада з правовою кваліфікацією ч.1 ст. 328 Кримінального кодексу, а саме – "Розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства".

Прес-секретар Генарального прокурора Лариса Сарган підтвердила "Українській правді", що Управлінням з розслідування злочинів, вчинених працівниками органів, які ведуть боротьбу зі злочинністю Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому 16.11.2017 за зверненням народного депутата України Масоріної О.С. та заявою Німець І.В.

За даними Генеральної прокуратури, проведення службовими особами Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій стосовно дружини колишнього військового прокурора сил АТО Німець І.В. призвело до порушення недоторканості приватного життя, таємниці її листування та телефонних розмов.

Олена Масоріна стверджує, що Артем Ситник влітку 2017 року надав групі журналістів неофіційне інтерв'ю, в ході якого повідомив обставини та подробиці досудового розслідування у ряді резонансних кримінальних проваджень, які ганьблять людину, принижують її честь та гідність.

Зокрема – у кримінальному провадженні щодо у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика за його обвинуваченням у незаконному збагаченні Ситник розголосив відомості про обставини особистого життя Ірини Німець – цивільної дружини Кулика, які ганьблять її як людину.

"Розголошені Ситником відомості, які стали йому відомі в результаті прослуховування телефону Німець, не були розсекречені у встановленому законом порядку, а тому мали статус державної таємниці", – йдеться у фабулі справи.

Артем Ситник був викликаний на допит у справі у п’ятницю, 17 листопада, на наступний день після відкриття кримінальної справи.

На виклик слідчого він не з’явився бо перебуває у відрядженні.

Варто відзначити, що справу стосовно висловлювань Артема Ситника відкрили після того, як розпочався конфлікт очільників антикорупційних відомст НАБУ та НАЗК. Як повідомляла "УМ", голова НАЗК Наталія Корчак зацікавила детективів НАБУ через підозри у незаконному збагаченні, а коли детектив НАБУ прийшов із запитаннями до квартири Наталії Корчак, її свекруха замкнула детектива в квартирі. Звільнили його лише після появи поліції.