Клімкін викликає посла Польщі через «чорні списки» Ващинського

15:52, 18.11.2017

МЗС України викликало польського посла у зв'язку з забороною на в‘їзд до Польщі секретарю Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святославу Шереметі.

 

Про це повідомила речниця МЗС України Маріанна Беца у своєму мікроблозі Twitter  в суботу.

 

"Терміново викликаємо Посла Польщі в Україні у зв'язку з недопуском секретаря Державної міжвідомчої комісії Святослава Шеремети до Польщі", - написала речниця зовнішньополітичного відомтсва.

 

Як повідомляла «УМ», 18 листопада польські прикордонники не пропустили Шеремету до Польщі. Святославу Шереметі повідомили, що в'їзд у Польщу і Шенгенську зону йому заборонено на рік. Повідомлялося, що у Шеремети була Шенгенська віза, видана Німеччиною.

 

Таким чином Святослав Шеремета став першим українцем із так званого "чорного списку" міністра МЗС Польщі Вітольда Ващиковського, якого не пустили в країну нібито через антипольські погляди і героїзацію УПА.

 

Нагадаємо, напередодні у Кракові консультативний комітет президентів України та Польщі узгодили рекомендацію для своїх урядів скасувати для поляків заборону на проведення ексгумації та перепоховань в Україні.

 

У квітні 2017 року Інститут національної пам’яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо української пам’ятника на кладовищі в с. Грушовичі під Перемишлем (Польща).

 

Директор Українського інституту національної пам'яті, історик Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона оголосить її бачення того, як будуть легалізовані українські пам'ятники на польській території і як польська держава буде відновлювати знищені пам'ятники.