Затриманий у Білорусі Павло Шаройко звільнився з ГУР Міноборони 8 років тому

18:17, 20.11.2017
Затриманий у Білорусі Павло Шаройко звільнився з ГУР Міноборони 8 років тому

Павло Шаройко звільнився з посади речника ГУР Міноборони ще у 2009 році.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заперечує, що Павло Шаройко є співробітником військової розвідки України.

 

Так прес-служба ГУР Міноборони відреагувала на заяву офіційного представника Комітету державної безпеки Білорусі про причетність журналіста Шаройка до розвіддіяльності на території Білорусі як співробітника української розвідки.

 

"Служба зв’язків з громадськістю ГУР МО України уповноважена заявити, що викладена у зазначеній заяві інформація не відповідає дійсності. Павло Шаройко проходив службу у ГУР МО України на посаді начальника прес-служби. У 2009 році він був звільнений з військової служби за станом здоров’я", – повідомляє військова  розвідка України.

 

У повідомленні зазначається, що "після звільнення Шаройко працював за раніше набутою спеціальністю – журналістом українських ЗМІ, у тому числі кореспондентом на території Республіки Білорусь".

 

У свою чергу, посол України в Мінську Ігор Кизим заперечив у коментарі "Радіо свобода" заяви білоруського КДБ щодо «шпигуна» Павла Шаройка, який нібито «створив агентурну мережу».

 

"Павло збирав інформацію як журналіст. І від таких же журналістів брав інформацію або ще від когось. Всі, хто працював журналістом, знають, як це робиться. Те, що заявили, що він створив якусь мережу, то кожен журналіст має свою мережу. Ось ви мені дзвоните – я теж у вашій мережі", – сказав посол.

 

І додав: "Ці шпигунські ігри мене не радують. Йде нагнітання обстановки. Мене це дивує. Не вірю, що Павло Шаройко завдав якоїсь шкоди інтересам Білорусі. Білоруси – наші брати, як каже Олександр Григорович. У нас ніколи не було напрямку діяльності проти Білорусі".

 

За словами пана Кизима, наразі Шаройка захищає державний адвокат, але його дружина буде шукати менш "заангажованого" захисника.

 

Як повідомляла «УМ», 17 листопада стало відомо, що у Білорусі за підозрою у шпигунстві затримали журналіста "Українського радіо" Павла Шаройка.

 

Білоруський Комітет держбезпеки стверджує, що Шаройко працює на українську розвідку під прикриттям і має цілу мережу агентів-білорусів. Під час обшуку у журналіста вдома нібито виявили копії розвідувальних донесень, спрямованих ним "у Центр".

 

За твердженням КДБ Білорусі, Шаройко нібито визнав, що є полковником військової розвідки України, а координував його діяльність радник посольства України в Білорусі.

 

Після цього радник посольства України у Мінську Ігор Скворцов через справу затриманого українського журналіста Павла Шаройка був оголошений персоною нон-грата у Білорусі.