Ващиковський розчарований регресом у відносинах з Україною

14:30, 21.11.2017
Ващиковський розчарований регресом у відносинах з Україною

Вітольд Ващиковський хоче покращення стосунків з Україною за рахунок поступок Києва.

Скандально відомий антиукраїнськими заявами міністр МЗС Польщі Вітольд Ващиковський каже, що офіційна Варшава не веде суперечок з Україною, але й прогресу у відносинах немає.

 

Про це він Ващиковський заявив у вівторок, передає Польське радіо.

 

За його словами, він нібито розчарований регресом у відносинах з Україною.

 

«Україна відмовляється від реалізації деяких двосторонніх домовленостей. Через кілька років після початку польсько-українського діалогу у взаєминах немає прогресу. Польща не веде суперечку з Україною, однак за результатами багаторічного діалогу можна говорити про регрес», - каже польський дипломат, замовчуючи той факт, що саме він неабияк доклався до конфлікту з Києвом.

 

Водночас міністр наголосив, що Польща підтримує проєвропейські устремління України, а також засуджує незаконну анексію Криму.

 

"Відновлення відносин між країнами залежить від української сторони. А заборона в'їзду до Польщі деяких громадян України є симетричним заходом, вжитим у відповідь на антипольські рішення української влади", - натякнув Ващиковський на бажання отримати від України поступки в історичних питаннях.

 

І це при тому, що днями колишній президент Польщі, президент Європейської Ради Дональд Туск розкритикував нинішній уряд Польщі через антиукраїнську позицію і відхід від верховенства права і цінностей ЄС.

 

«Тривога! Серйозне протистояння з Україною, ізоляція всередині Європейського Союзу, відхід від верховенства права та незалежності суддів, нападки на неурядовий сектор та вільні медіа. Це стратегія партії "Право і Справедливість" чи кремлівський план? Занадто схоже, аби спати спокійно», - написав пан Туск у Twitter.

 

Відтак, прем'єр-міністр Беата Шидло звинуватила пана Туска у «нападках на Польщу».

 

Партія "Право і Справедливість" (PiS), яку очолює Беата Шидло, сперечається із Європейською комісією з кількох приводів: щодо відмови приймати біженців за схемою переселення ЄС; підтримки вирубування стародавнього лісу; реформ у медіа та судовій системі.

 

Міністр МЗС Польщі Вітольд Ващиковський також сердито відреагував на повідомлення Дональда Туска у Twitter, називаючи їх "відчайдушним криком краху".

 

Як повідомляла «УМ», саме Ващиковський запровадив так звані «чорні списки» українських посадовців, яким заборонено в’їзд до Польщі через нібито антипольські погляди і героїзацію УПА. При цьому, Ващиковський не визнає окупацію Галичини Польщею у 1918 році.

 

Нинішній уряд Варшави намагається нав’язати Україні своє бачення історії Західної України за останні 100 років.