Переворот в «ЛНР»: Плотницький тікає до Росії, а «ДНР» вводить війська

07:57, 22.11.2017
Переворот в «ЛНР»: Плотницький тікає до Росії, а «ДНР» вводить війська

Ігор Плотніцкий та Ігор Корнет боряться за владу в Луганську (фото із відкритих джерел)

Ігор Плотницький, який керував терористами на окупованій частині Луганщини, втік до Росії, а до "столиці" квазідержавного утворення прибула колона військових Уралів із "ДНР".

Про втечу Ігоря Плотницького у Facebook повідомив директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко.

"За даними моїх джерел ватажок луганських терористів Ігор "Плотва" Плотницький втік у Росію. Павуки у банці продовжують жерти одне одного", - написав він.

Він нагадав, що попередник Плотніцького Валерій Болотов втік у Москву, де 27 січня 2017 року помер нібито від серцевого нападу. Однак його дружина розповіла, що він помер незабаром після того, як випив чашку кави в одному з барів Москви під час "ділової" зустрічі.

У той же час, надвечір 21 листопада до Луганська ввійшла колона військової техніки із "ДНР".

На відео, опублікованому в мережі, помітно колону Уралів, які їдуть Луганськом.

"Велика колона (донецьких) вантажівок/військових приїжджає у Луганськ. Відео опублікували 20 хвилин тому у місцевій луганській групі, зазначається, що місце зйомки – це перший мікрорайон (можливо, вулиця Совєтская), - написав журналіст Вellingcat Ерік Толер з посиланням на відео місцевої луганської групи у Twitter.

 


У той же час, російські ЗМІ повідомляють, що в боротьбі за владу між терористами Ігорем Корнетом та Ігорем Плотницьким, Кремль став на сторону керівника силовиків Корнета.

Про це повідомляє російське видання РБК з посиланням на джерело в оточенні Владислава Суркова.

"Політична криза в республіці - це "процес становлення моделі контрольного управління з боку Москви", - повідомило РБК джерело у Кремлі, близьке до Суркова.

За його словами, у цьому конфлікті Кремль встав на сторону Корнета, але Плотницького від влади поки не будуть відстороняти.

Інформацію про те, що Плотницького не миттєво усунуть від влади, підтвердило інше джерело РБК, близьке до адміністрації президента.

"Якщо Донецьк досить незалежний від Кремля, і по суті їхні відносини можна описати як ненав'язливий протекторат, то у випадку з Луганськом Москва вирішила скоригувати певні процеси в республіці і збільшити свій вплив", - пояснило близьке до помічника президента джерело.

За його словами, Заходу це може здатися підтвердженням версії про "маріонеток", "але насправді в Москві ретельно зважили всі ризики і прийняли рішення вплинути на політичну обстановку на Луганщині".

Джерело додало, що ситуація у Луганську не означає, що в Кремлі видали "безмежний кредит довіри Плотницькому", але в адміністрації президента розуміють, що "частина луганського хаосу - результат не зовсім мудрої тактики глави ЛНР".

Через конфлікт високопоставлених ватажків терористів, Президент України Петро Порошенко надвечір 21 листопада скликав Воєнний кабінет, щоб обговорити поточну ситуацію на окупованій частині Луганщини. 

 



Президент заслухав доповідь щодо останніх подій від присутніх керівників силових відомств, зокрема щодо незаконного перетину російськими танками українського кордону у Краснодонському районі Луганської області та почастішання випадків провокацій з боку бойовиків.

"У зв’язку зі збільшенням кількості російських військових, а також активізацією найманців, українські Збройні Сили готові до будь-якого розвитку подій задля гарантування безпеки мирного населення", - заявив Порошенко.

Він доручив українському представнику у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін активізувати взаємодію зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ для інформування українських західних союзників.

Нагадаємо, 21 листопада озброєні особи оточили центр Луганська. Пізніше стало відомо, що так званий "глава МВС "ЛНР" Ігор Корнет, якого нещодавно вигнав із посади Ігор Плотницький, влаштував переворот з метою вигнати Плотницького. У Луганську припинили роботу телебачення та мобільний зв’язок.