Ратко Младич засуджений довічно за геноцид у Сребрениці

15:01, 22.11.2017
Ратко Младич засуджений довічно за геноцид у Сребрениці

Ратко Младич у Мыжнародному суды ООН в Гаазы.

Міжнародний трибунал ООН у Гаазі засудив 75-річного сербського генерала Ратко Младича до довічного ув'язнення за геноцид, злочини проти людства та військові злочини.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ у середу.

 

Адвокати посилалися на поганий стан здоров'я генерала, але суд відмовився призначити інше покарання.

 

Младича назвали винним у загибелі близько 8 тис. боснійських (боснійських мусульманських) чоловіків і хлопчиків у Сребрениці у 1995 році та в облозі Сараєво.

 

Зокрема, Младича звинувачують у тому, що за його наказом його солдати відтіснили голландських миротворців ООН, перш ніж відокремити для розстрілу чоловіків від літніх людей, жінок і дітей. Щодо облоги Сараєво, Младичу інкримінували скоєння  артилерійських обстрілів цивільних осіб у боснійській столиці.

 

"Палата дійшла висновку, що проти боснійських мусульман у Сребрениці скоїли злочини, що кваліфікують як геноцид, переслідування, винищення і насильне переміщення", - зачитав вирок голова Міжнародного трибуналу ООН по колишній Югославії (МТКЮ), суддя із Нідерландів Альфонс Оріе.

 

Загалом, його звинуватили за 11 пунктами, серед яких захоплення заручників, у тому числі з числа миротворців ООН, депортації, переслідування, а також злочини проти людства у період війни в Боснії і Герцеговині 1992-1995 років.

 

Сам Младич провини не визнає. Судовий процес розпочався в травні 2012 року. Слухання завершилися 15 грудня 2016 року.

 

Младич був затриманий у травні 2011 року неподалік від Белграда після 12 років перебування в бігах. Потім він був переданий до Гааги.

 

Разом із Младичем основну відповідальність за різанину в Сребрениці несе колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич. У 2016 році він був засуджений в Гаазі до 40 років позбавлення волі за схожим звинуваченням. Подана ним апеляція на вирок ще розглядається судом.

 

Також у 2010 році двоє головних виконавців розправи над мусульманами в Сребрениці Вуядін Попович і Любиша Беар були засуджені до довічного ув'язнення. Суд визнав доведеним той факт, що Попович і Беар координували дії сербських солдатів, спеціально відібраних для вбивства мусульман.

 

У 2009 році Європарламент оголосив 11 липня днем ​​пам'яті жертв Сребрениці — найстрашнішої різанини в Європі після Другої світової війни.

 

Зауважимо, що у 2007 році Міжнародний суд ООН реабілітував Сербію, яку звинувачували у відповідальності за «етнічну чистку» в Боснії під час розпаду Югославії в 1990-ті роки. Хоча у рішенні також йшлося, що Сербія не змогла запобігти геноциду.

 

Суд прийшов до висновку, що геноцид стався в Сребрениці, де проживає близько 8 тисяч мусульман, які були вбиті силами боснійських сербів, проте у рішенні не йшлося, що геноцид відбувся й в інших частинах Боснії.

 

Міжнародний суд ООН дозволяє повторно подавати позов через 10 років після першого рішення, якщо будуть зібрані нові докази.