Похорони Ваджіє Кашка: кримські татари прогнали представника Путіна (відео)

18:47, 24.11.2017
Похорони Ваджіє Кашка: кримські татари прогнали представника Путіна (відео)

Кримські татари пам'ятають, як патріотів, так і зрадників свого народу. (Фото організації "Кримська солідарність")

Від трьох до п’яти тисяч людей провели в останню путь ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка в селищі Новокленівка Білогірського району Криму в п'ятницю.

 

Під час церемонії похорон кримські татари прогнали зарадника – так званого «заступника постійного представника президента РФ у Криму» Ескендера Білялова.

 

Про це свідчить відео організації "Кримська солідарність".

 

Зокрема, конфлікт із Ескандером Біляловим стався оскільки до анексії Криму він був главою Сакського регіонального меджлісу, але згодом пішов на службу окупантам.

 

Люди заявили коллаборанту, який прийшов до будинку померлої під час затримання окупантами Ваджіє Кашки, щоб він покинув похорон. І Білялов змушений був піти під вигуки кримськотатарською "Саткъын" (зрадник).

«Сьогодні на дженазі Веджіє Абла Кашка люди наочно продемонстрували силу зневаги народу щодо зрадників», - написав голова Меджлісу кримськтатарського народу Рефат Чубаров у Facebook.

 

Водночас, донька політв’язня Айше Умерова написала у соіцмережах після церемонії похорону: «Тепер наша маленька, але неймовірно сильна, Веджіє-біта залишиться у рідній землі навічно – у тій землі, за яку вона боролася все життя і яку в неї вже ніхто не забере...». 

 

Як повідомляла «УМ», у п’ятницю на похорон легендарної жінки в селище Новокленівка приїхали тисячі людей з усіх куточків Криму. Кримські татари масово вивісили біля своїх будинків прапори забороненого окупантами Меджлісу із траурними стрічками на всій території півострова у цей день.

 

Пані Кашка померла під час затримання російськими окупантами у четвер, що неабияк обурило кримських татар.

 

Меджліс кримськотатарського народу в зв’язку зі смертю Веджіє Кашки пропонує оголосити день похорону Днем жалоби в Криму, а також за його межами – в місцях проживання кримськотатарської діаспори.

 

Також Меджліс закликає Україну покарати причетних до смерті учасниці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, а світ – посилити тиск на Росію.