Аваков вважає Мінські угоди «мертвими» і хоче закон про колаборантів

14:20, 28.11.2017
Аваков вважає Мінські угоди «мертвими» і хоче закон про колаборантів

Арсен Аваков під час VII Національного експертного форуму.

Міністр МВС Арсен Аваков вважає за необхідне напрацювати нові домовленості щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. На його думку, Мінські угоди не працюють і є «мертвими».

 

Про це Аваков заявив під час виступу на VII Національному експертному форумі у Києві у вівторок.

 

"Я вважаю, що Мінські домовленості мертві й говорити про них більше не варто", - сказав Аваков. І додав, що "Мінськ-2" не може бути інструментом для врегулювання конфлікту.

 

"Чи можуть Мінські домовленості бути іплементовані як реальний механізм для досягнення розв'язання конфлікту? На моє переконання, ні. І тим паче в той момент, коли Російська Федерація намагається інтерпретувати ці домовленості", - зазначив міністр МВС.

 

На його думку, необхідні інші домовленості, "в яких буде чітко інтерпретовано ті основні принципи, які закладені та обговорюються всіма політиками зараз".

 

До таких, зазначив Аваков, належать повне виведення усіх російських військ з території України, спільний з миротворцями контроль на кордоні з РФ, введення органів юстиції на території окупованих нині районів Донбасу та Криму, проведення виборів.

 

Після виконання цих пунктів, додав міністр, "настане час для суспільних компромісів".

 

"Волкер говорить про філософію обмеженою амністії. Я кажу про необхідність прийняття закону про колаборантів. Щось на кшталт того, який був прийнятий у післявоєнній Франції де Голлем. Потрібно приймати філософію амністії, яка підтримується всім суспільством на дуже простих принципах. Якщо на руках кров і життя українських солдат, я не думаю, що ми можемо собі дозволити механізми амністії; якщо люди співпрацювали з місцевими адміністраціями, вимушено або через слабкість, тут повинна бути воля до примирення", - заявив Аваков.

 

На думку міністра МВС, українська влада має застосовувати тактику "малих кроків", яка покликана доводити місцевим жителям, що жити краще в Державі Україна, ніж з окупаційним режимом.

 

«Якість життя, доступ комунальних, освітніх, пенсійних послуг, соціальних гарантій, доступ до біометричних українських паспортів, які дозволяють вільно подорожувати по Європі, доступ до громадянських прав, реконструкція доріг, мостів, систем комунікацій, освіти тощо», - заявив Арсен Аваков.

 

Він також впевнений, що деокуповані території Донбасу протягом 10 років можуть пройти "шлях реабілітації".