Росія розглядає сценарій повномасштабної агресії проти України

17:46, 28.11.2017
Росія розглядає сценарій повномасштабної агресії проти України

Попри санкцыъ росіяни ще знаходять ресурси на розгортання військ на кордоні з Україною на постійній основі.

Росія розгортає війська поблизу кордону з Україною на постійній основі і може повернутися до повномасштабної агресії проти Києва, якщо не досягне успіху в дестабілізації ситуації всередині України.

 

Про це заявив заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Литвиненко під час VIIІ Національного експертного форуму «Україна: у прагненні до рівноваги» в Києві у вівторок.

 

Пан Литвиненко навів приклад створення двох нових російських армій - 8-ї і 20-ї загальновійськової армії, трьох новостворених дивізій - 150-ї, 3-ї, 144-ї, та дивізії, що створюється на Кавказі, швидке переозброєння повітряної армії південного і західного військових округів, куди надходять нові літаки.

 

«Тут також слід сказати про стрімке розгортання в окупованому українському Криму, де росіяни створили A2/AD зону - зону забороненого доступу з повітря і з моря з абсолютно традиційною для російської військової машини метою: домінування в Чорноморському регіоні», - сказав заступник серетаря РНБО.

 

При цьому, пан Литвиненко наголосив, що західні санкції проти Росії діють: «Вони обмежили дуже серйозні російські військові програми, такі як створення нового літака-винищувача фронтової авіації п'ятого покоління, нового танку «Армата», нової бронеплатформи, крім того, зменшили кількість ресурсів, які вони можуть витратити на модернізацію власного ОПК».

 

Проте, за словами Литвиненка, «росіяни знаходять необхідні ресурси на розгортання військ на кордоні з Україною на постійній основі, підвищення їхньої боєготовності, що довели навчання «Захід-2017».

 

Заступник секретаря РНБО додав, що Україна є не єдиним, але ключовим російським фронтом.

 

«Росія хоче повернути свої позиції провідної великої держави, використовуючи для цього всі інструменти сили», - підкреслив Литвиненко.