Філарет говоритиме з Москвою лише про автокефалію

17:12, 01.12.2017
Філарет говоритиме з Москвою лише про автокефалію

Патріарх Філарет запевняє, що Українська церква ніколи не повернеться до Московського патріархату.

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) заявляє, що замість примирення Російська православна церква намагається повернути УПЦ КП до Московського патріархату.

 

Про це патріарх Філарет сказав під час прес-конференції у Києві в п'ятницю.

 

"Нас тепер знову хочуть закликати на переговори про повернення до Московського патріархату. Хочу заявити, перш за все, Московському патріарху і російському єпископату: ніколи Українська церква не повернеться до Московського патріархату. Чому не повернеться? Тому що у нас є своя держава. Вони мають свою державу, так і ми. Повернення ніколи не буде. А єдина в Україні помісна церква буде, тому що є українська держава і є апостольське право, народ повинен мати свого єпископа", - заявив предстоятель УПЦ КП.

 

Патріарх Філарет зазначив, що в "церковному плані" Москві довіряти не можна, але він вважає за можливе діалог між церквами з питання визнання автокефалії УПЦ Київського патріархату, але не про перехід Київського патріархату під Московський патріархат.

 

За словами предстоятеля, він звернувся з листом до РПЦ, щоб з нього було знято анафему, що відкрило б діалог до примирення, однак виявилось, що російська церква не готова до діалогу.

 

Мовляв, російська сторона за посередництва Іларіона передала йому, що собор РПЦ готовий зняти з нього анафему, але за умови, що він попросить про це. Результатом цього був лист Філарета до предстоятеля РПЦ та єпископату російської церкви.

 

Патріарх також додав, що сподівався на те, що після зняття анафеми можна буде вести діалог з РПЦ про надання автокефалії УПЦ КП.

 

"Натомість собор, скориставшись моїм зверненням, направив його не на примирення, не на вирішення питання автокефалії, а на те, що нібито ми хочемо повернутися у лоно Московського патріархату. Так ось я хочу заявити твердо - ніякого покаяння, що я обрав шлях автокефалії Української православної церкви не було, нема і не буде ніколи. Тому що Бог дав нам державу і в державі має бути незалежна православна церква. Це аксіома. Цим шляхом пройшли всі православні церкви, в тому числі й російська, яка після утворення великого московського князівства відокремилась від Київської митрополії у Московську", - наголосив Патріарх Київський і всієї Руси-України.

 

Предстоятель УПЦ Київського патріархату також заявив, що центр управління УПЦ Московського патріархату не переносили з Москви до Києва, як про це повідомили російські ЗМІ напередодні. При цьому, Філарет назвав обманом рішення Архієрейського собору Російської православної церкви про перенесення центру УПЦ (МП).

 

«Ніякого центру цієї церкви в Києві немає, а центр знаходиться в Москві... Нехай вони нікого не обманюють. Дане рішення РПЦ прийнято через побоювання в законодавчому обмеженні функціонування УПЦ (МП) в Україні», - зауважив патріарх Філарет.

 

Разом з тим Філарет заявив, що готовий до переговорів з УПЦ (МП) і РПЦ, але виключно в питаннях автокефалії української церкви.

 

За його словами, Російська православна церква не має права вето на визнання православними церквами світу, зокрема й Константинопольським патріархатом, автокефалії Української православної церкви Київського патріархату.

 

“Росія не має ніякого права вето. Це у Раді безпеки (ООН) вона має право вето, а в православній церкві права вето немає. І тому ми можемо отримати статус автокефальної церкви і від Константинополя, оскільки Київська митрополія майже 700 років була у складі Константинопольського патріархату, а в складі Московського — 300. І тому вселенський патріарх вважає Україну своєю канонічною територією. І може надати документ про автокефалію українській церкві так само, як у 1924 році дав томос про автокефалію польській церкві на тій підставі, що вона входила у склад Київської митрополії”, - сказав патріарх.

 

Як повідомляла «УМ», 30 листопада ввечері у Російській православній церкві заявили, що предстоятель УПЦ КП, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет нібито попросив прощення і просить зняти анафему. У відповідь в УПЦ КП заявили, що про жодне покаяння і повернення в лоно РПЦ не йшлося.

 

Серед іншого повідомлялося, що Архієрейський Собор, що проходить у Москві, підтримав прохання митрополита Київського і всієї України Онуфрія в визначив єдиним центром управління УПЦ МП місто Київ, а не Москву.