Луценко перевірить 8 депутатів через втечу Саакашвілі

18:08, 05.12.2017
Луценко перевірить 8 депутатів через втечу Саакашвілі

Генпрокурор Луценко у Раді.

Генпрокурор Юрій Луценко назвав прізвища вісьмох народних депутатів, які причетні до втечі Міхеїла Саакашвілі з-під варти працівників СБУ і яких, відтак, перевірять на вчинення кримінальних діянь у центрі Києва у вівторок.

 

Про це Луценко заявив, виступаючи у Верховній Раді України.

 

Зокрема, Генпрокурор оголосив список обранців, яких планує перевіряти: Ігор Луценко, Юрій Дерев'янко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Олег Петренко, Юрій Левченко, Сергій Лещенко, Віктор Чумак.

 

"Біля під'їзду будинку (де затримували Саакашвілі – ред.) скупчилися менше сотні активістів, які не були обізнані із фінансовими зв’язками Саакашвілі з оточенням Януковича і вимагали його звільнення. 5 працівників СБУ були оточені цим натовпом. Ще 7 були відрізані в іншому автомобілі і, на жаль, без достатнього підкріплення з боку національної поліції закінчилося все це втечею з-під вартою Міхеіла Саакашвілі, що саме собою є злочином", - додав пан Луценко.

 

На його переконання, діяння депутатів підпадають під кримінальні діяння. За словами Луценка, зараз не можна говорити про будь-які підозри народним депутатам.

 

"Слідство обов’язково запросить згаданих народних депутатів і дасть оцінку їхнім діям, що призвели до втечі з-під варти людини, яка обґрунтовано має отримати підозру в скоєнні особливо тяжкого злочину", - сказав Луценко.

 

Серед іншого, Луценко додав, що упродовж найближчих 24 годин правоохоронці зроблять усе можливе, щоб «апатрид Саакашвілі постав перед слідчим для пред'явлення підозри, а потім у суді».

 

"Вважаю, що прихід до слідчого СБУ завтра з 9.00 на вулицю Воровського особисто Міхеїла Саакашвілі позбавить країну від зайвих потрясінь", - наголосив Генпрокурор. І закликав Саакашвілі "здійснити чоловічий вчинок, припинити розповсюджувати брехню і з'явитися для отримання законно обгрунтованої підозри". За його словами, лідер "Руху нових сил" наразі має статус особи, яка втекла з-під варти. 

 

Також генпрокурор закликав мітингувальників під Радою в 24 години проаналізувати оприлюднені в справі Саакашвілі записи та згорнути наметове містечко.

 

"Також прошу всіх, хто знаходиться в наметах Саакашвілі, прийняти рішення: бути в опозиції - будь-ласка, протестувати проти чинної влади – ваше право. Але треба припинити виконувати плани Москви. Зняти намети, пред'явити слідчим крадені купюри з грошей Курченка і допомогти випалити цю заразу в українському політикумі", – заявив Луценко.

 

Як повідомляла "УМ", у вівторок вранці співробітники прокуратури і СБУ затримали Михеїла Саакашвілі у його будинку в центрі Києва на вулиці Костельній.

 

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Саакашвілі отримав півмільйона доларів від українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка. За його словами, на отриманні від Курченка гроші фінансувалися акції протесту, організовані Саакашвілі та його партією.

 

Також генпрокурор оприлюднив аудіозапис розмови між одним з соратників Саакашвілі Сверіоном Дангадзе та "представником олігарха-втікача Сергія Курченко".

 

Пізніше прихильники Саакашвілі відбили свого лідера у силовиків, заблокувавши мікроавтобус СБУ із затриманим, і звільнили його, розбивши скло в авто.