Венеціанська комісія підтримала Україну в мовному конфлікті з Угорщиною

14:21, 08.12.2017
Венеціанська комісія підтримала Україну в мовному конфлікті з Угорщиною

Венеціанська комісія ознайомила Україну і Угорщину зі своїм висновком у мовному питанні.

Венеціанська комісія відхилила ключову вимогу Будапешта щодо українського закону про освіту і в цілому підтримує в мовному конфлікті двох держав саме Україну, а не Угорщину.

 

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України в п’ятницю.

 

Зокрема, за результатами фінального засідання Венеціанської комісії 8 грудня Міносвіти вважає висновок Комісії стосовно мовної статті Закону України «Про освіту»  збалансованим та конструктивним.

 

МОН також готове сприяти деталізації ст. 7 у Законі «Про загальну середню освіту», а також погоджується з рекомендацією про видовження перехідного терміну для імплементації.

 

Мовляв, спільно з національними громадами урядовці працюватимуть над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Адже основна ціль сторін – забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами.

 

«МОН вітає послідовну позицію Комісії в питанні місця й ролі державної мови в освітньому процесі. Визначальна роль державної мови не може піддаватись сумнівам та повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних та регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції», - зазначають у відомстві.

 

Міносвіти також вдячне Венеціанській комісії за те, що вона «прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття Закону «Про освіту» звужує права представників національних меншин». Отже, звинувачення збоку Угорщини не підтримані.

 

Урядовці констатують, що значна кількість зауважень української сторони були прийняті, а наш запит на підготовку аналізу українського законодавства на його відповідність існуючим міжнародно-правовим стандартам було опрацьовано  у стислі терміни.

 

Докладніший відгук на рішення Венеційської комісії буде розміщено на сайті МОН після офіційної публікації висновку на інформаційному ресурсі Венеціанської комісії, що орієнтовно відбудеться в понеділок 11 грудня.

 

З неофіційних джерел відомо, що Угорщина вже готується до поразки, адже в Будапешті вже ознайомлені з висновком Комісії про те, що Україна не лише може, але й повинна просувати краще знання державної мови усіма громадянами – в тому числі тими, хто належить до національних меншин.

 

На користь Угорщини винесені лише рекомендації Україні подовжити перехідний період до початку повноцінної дії мовної норми, а також зробити виняток для приватних шкіл, у яких навчання може проводитися виключно мовою меншини.

 

Наразі відомо, що Будапешт налаштований "не помічати" свого програшу, тому не поступатиметься у своїх публічних вимогах на адресу Києва.