Дуда пообіцяв Порошенку складну і тверду розмову

13:31, 13.12.2017
Дуда пообіцяв Порошенку складну і тверду розмову

Петро Порошенко та Анджей Дуда в Харкові

Президент Польщі Анджей Дуда, який сьогодні відвідує Харків, матиме з президентом Петром Поршенком "чесну, важку та тверду розмову, включаючи заборону на поляків на Волині. Про це заявив президент кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський.
 
"Розмова буде дуже відвертою: вона має дати Україні зрозуміти негативний стан нинішніх українсько-польських відносин, адже ми їх оцінюємо саме так. Ми розчаровані відсутністю поступу з боку української влади… Президент Дуда їде в Україну, очікуючи рішення про нові дії, які стосуються пам’яті та жертв, які спочивають у безіменних могилах на території України", — сказав він.
 
"Якщо йдеться про цивілізовані стандарти, моральні обов’язки, то цей факт не підлягає обговоренню. Якщо заборону ексгумації найближчим часом не скасують, то це дуже сильно підірве взаємну довіру між нашими країнами. Про це ми будемо говорити дуже чітко", — заявив Кшистоф Щерскі.
 
Йдеться про мораторій на ексгумацію поляків в Україні як відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі, зокрема, на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем.