ООН закликала не визнавати Єрусалим столицею Ізраїлю

07:30, 22.12.2017
ООН закликала не визнавати Єрусалим столицею Ізраїлю

Ніккі Гейлі пообіцяла, що США все одно розмістять своє посольство у Єрусалимі.

Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію із закликом не визнавати Єрусалим столицею Ізраїлю.

 

Відповідну резолюцію було прийнято під час засідання Генасмблеї ООН в ніч на п’ятницю за київським часом.

 

На підтримку резолюції висловилися 128 країн. Ще 35 держав утрималися.

 

Проти резолюції проголосували лише десять держав - США, Гватемала, Гондурас, Ізраїль, Маршаллові острови, Мікронезія, Науру, Палау і Того.

 

В резолюції не згадуються США, але говориться, що всі рішення по Єрусалиму повинні бути скасовані. У тексті говориться, що будь-які рішення, що стосуються статусу міста, вважаються недійсними.

 

Виступаючи на засіданні Генасамблеї ООН, постпред США при ООН Ніккі Хейлі виступила із застереженням, закликавши не підтримувати резолюцію. І пообіцяла, що США все одно розмістять своє посольство у Єрусалимі.

 

«Сполучені Штати будуть пам'ятати цей день. Це голосування вплине на ставлення американців до ООН і наше ставлення до тих країн, які не поважають наші рішення в ООН», - сказала вона.

 

Представник палестинського лідера Махмуда Аббаса Набіль абу-Рудейна привітав рішення ООН, назвавши його "перемогою Палестини".

 

Тим часом прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу пообіцяв, що його країна не прийме результати голосування, назвавши ООН "домом брехні".

 

Зауважимо, що Україна та Грузія не брали участі в голосуванні щодо цієї резолюції. За словами представників української делегації в ООН, таким чином вони висловили свою позицію, що таке голосування не сприятиме зменшенню напруги в регіоні, а статус Єрусалима має бути вирішений лише шляхом мирних переговорів.

 

Відповідно до статуту ООН, рішення Генасамблеї носить рекомендаційний, символічний характер і, на відміну від рішень Ради Безпеки ООН, не є обов'язковим до виконання.

 

Напередодні, 20 грудня, президент США Дональд Трамп пригрозив позбавити фінансової допомоги країни, які підтримають резолюцію ООН, яка засуджує визнання Єрусалиму як столиці Ізраїлю.

 

"Вони беруть у нас сотні мільйонів та навіть мільярди доларів і голосують проти нас, - сказав президент США. - Ну і нехай голосують. Ми на цьому сильно зекономимо. Нам все одно".

 

Як повідомляла «УМ», 6 грудня Трамп оголосив, що Сполучені Штати в односторонньому порядку визнали Єрусалим столицею Ізраїлю. Він також пообіцяв перенести туди посольство США з Тель-Авіва.

 

Це рішення викликало різкий осуд світової громадськості і спровокувало хвилю заворушень у Єрусалимі та на палестинських автономних територіях. Під час зіткнень демонстрантів з ізраїльськими силовиками загинули дві людини, більше 700 отримали поранення.