Конституційний суд заборонив партіям виключати зі списків необраних кандидатів після виборів

15:48, 22.12.2017
Конституційний суд заборонив партіям виключати зі списків необраних кандидатів після виборів

Засідання конституційного суду (АР)

Конституційний суд України визнав неправомірним закон, що дозволяв виключати кандидатів у депутати Верховної Ради зі списку по багатомандатному виборчому округу після встановлення результатів виборів.

Про рішення від 21 грудня повідомляє прес-служба Конституційного суду.

"Конституційний Суд України у своєму Рішенні № 3–р/2017 зазначив, що обов’язковою складовою результатів виборів народних депутатів України є не лише встановлення переліку кандидатів у народні депутати України, які обрані народними депутатами України, але й офіційне визнання та підтвердження визначеної партією черговості кандидатів у народні депутати України у виборчому списку від партії, за якими зберігається зазначений статус та які можуть у подальшому стати народними депутатами України у разі виникнення необхідності у заміщенні народних депутатів України, обраних у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, повноваження яких були достроково припинені", - ідеться в повідомленні.

Тобто, якщо у партії в парламенті виникне "вакансія" серед депутатів-списочників, депутатом стає особа, яка наступна у списку.

Якщо партії можуть після виборів виключати когось зі списку, то такі особи втрачають свої права, вирішили в Конституційному суді.

"Положення Закону № 4061 порушують право громадян України вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування (частина перша статті 38 Конституції України), уможливлюють заперечення партією політичної волі виборців, втіленої у результатах голосування на виборах народних депутатів України, та суперечать засадам конституційного ладу України", - інформують в Конституційному суді.

Рішення Конституційного суду не стосується так званого "імперативного мандату", а лише необраних на момент виборів кандидатів до парламенту.

Норма про те, що депутат, який пройшов у Верховну Раду по спискам, при виході із франкції за своєї ініціативи втрачає мандат і перестає бути народним обранцем, зберігається.